צו הורות פסיקתי

ישנם מצבים מסוימים שבהם יבקשו בני זוג ידועים בציבור, או בני זוג שמגדלים ילד בדרך של הורות משותפת, לקבל הכרה משפטית בקשר ההורי שבינם לבין הילד שאותו הם מגדלים, כאשר הם לא הוריו הביולוגיים. הכלי המשפטי שמסייע במצבים אלה, הוא צו הורות פסיקתי. אז אם אתם תוהים מה זה צו הורות פסיקתי, מתי אפשר לקבל צו כזה, מה המשמעויות שלו, והאם ניתן להוציא צו הורות לזוגות חד מיניים – המשיכו לקרוא.

 

מהו צו הורות פסיקתי?

במסגרת כל הליך משפטי, ישנם מגוון צווים שבית המשפט מוסמך להוציא, ומדובר למעשה בכלי משפטי שנועד למטרות שונות. פעמים רבות נשאלת השאלה מה זה צו הורות פסיקתי, והתשובה היא שמדובר בצו שיפוטי שבית משפט לענייני משפחה מוסמך להוציא.

מטרתו של צו הורות פסיקתי היא ליצור ולכונן קשר הורי ומשפטי בין ילד לבין הורה, כאשר ההורה אינו הורה ביולוגי או גנטי, אלא יחסי ההורות נוצרו כתוצאה ממערכת היחסים הזוגית שבין אותו הורה לבין ההורה הביולוגי של הילד.

בכל הנוגע להוצאת צו הורות, חשוב לדעת שמדובר בצו בלתי הפיך, שלא ניתן לבטלו. בדיוק כפי שלא ניתן לנתק באופן משפטי קשר הורות בין אם ואב לבין ילדיהם הביולוגיים (אלא במקרים חריגים של מסירה לאימוץ, שאז מנותק הקשר המשפטי שבין ההורים הביולוגיים לבין ילדיהם שנמסרו לאימוץ) – כך לא ניתן לבטל צו הורות לאחר שהוחלט להוציאו.

הסיבה לכך נעוצה בעיקר בכך שמדובר בצו מכונן, שיוצר ובורא יש מאין יחסים משפחתיים והוריים בין ילד לבין אדם מבוגר שאין להם קשר גנטי או ביולוגי המחבר ביניהם בצורה טבעית. משמעותו של צו הורות פסיקתי היא שאותו אדם מוכר כעת כהורה של הילד, לכל דבר ועניין, בדיוק באותה רמה כמו ההורה הביולוגי. עליו לשאת בכל החובות הכרוכות בכך, והוא גם זוכה בזכויות הקשורות.

 

צו הורות פסיקתי

 

כיצד מתבצע רישום הורים בישראל?

המצב החוקי בישראל, הוא שכאשר נולד ילד, האם היולדת נרשמת אוטומטית בתור האם החוקית והביולוגית, ואם היא נשואה – בעלה נרשם אוטומטית כאב החוקי, אפילו אם הוא לא האב הביולוגי של הילד. אם האב הביולוגי אינו נשוי לאם הביולוגית, הוא יוכל לגשת למשרד הפנים עם האם, ולהצהיר על אבהותו, וכך יירשם בתור אביו החוקי של הילד.

הבעיה מתחילה כאשר אנשים שאינם ההורים הביולוגיים של הילד מבקשים לקבל הכרה משפטית בהורותם. החוק בישראל אינו מסדיר את הסוגייה הזו, ולכן הסוגייה קיבלה מענה בבית המשפט, שקבע כלי משפטי שהוא צו הורות פסיקתי, המהווה הכרה בהורה הלא ביולוגי של הילד, מתוקף היותו בקשר זוגי עם ההורה הביולוגי של הילד. הצו מייתר את הצורך בהליך אימוץ ובתסקיר של פקיד סעד.

 

באילו סיבות ניתן צו הורות פסיקתי?

כאמור, המקרה הפופולרי ביותר שדורש מענה דרך בית המשפט הוא צו הורות לזוגות חד מיניים, בין אם הם נשואים או ידועים בציבור, כאשר אחד מבני הזוג אינו ההורה הביולוגי של הילד. למשל, במצב שבו זוג נשים מביאות ילד לעולם, כאשר אחת מהן נכנסת להריון מתרומת זרע אנונימית, ובת הזוג השנייה לא קשורה בקשר ביולוגי לתינוק שנולד.

זוגות חד מיניים שמנהלים חיים משותפים ומשק בית משותף, ומעוניינים לגדל יחד ילד שיהיה שייך לשניהם במידה שווה, יכולים לבחור במסלול האימוץ, אך מדובר במסלול מורכב ומסובך מאוד. בסופו של האימוץ, שני ההורים נרשמים כהורים החוקיים של הילד המאומץ.

אך במצבים של הורות משותפת וכדומה, נדרש צו הורות כדי לכונן את הקשר המשפטי והחוקי בין ההורה הלא ביולוגי לבין הילד שהוא שותף מלא בגידולו, ורק מחסום בירוקרטי עומד בפני רישומו החוקי של אותו הורה.

 

התנאים לקבלת צו הורות פסיקתי

כאשר בני זוג מבקשים לקבל צו הורות פסיקתי, בית המשפט יבחן האם הם עומדים במספר קריטריונים. ראשית, עליהם להיות תושבי מדינת ישראל. שנית, עליהם להיות בני יותר מ-18 שנים, כאשר על אחד מהם להיות בן פחות מ-54 שנים. שלישית, ניתן יהיה לקבל צו רק אם לא נרשם אדם אחר נוסף בתור ההורה של הילד, שכן החוק בישראל אינו מאפשר להכיר ביותר מ-2 הורים.

רביעית, על בני הזוג להיות עם עבר פלילי נקי, בעבירות הקשורות למין או אלימות. לבסוף, על בני הזוג לחיות יחד במשך 18 חודשים לכל הפחות, במשק בית משותף, ויש להוכיח כי ההחלטה להביא ילד לעולם הייתה החלטה משותפת שהתקבלה על ידי שני בני הזוג ובכוונה לגדל את הילד יחד. במידה שהזוגיות החלה אחרי הלידה, יהיה צורך בהליך אימוץ ולא יהיה ניתן להוציא צו.

 

צו הורות פסיקתי לזוגות חד מיניים

החשיבות של ההכרה בקשר ההורי שבין ילד לבין הורה שאינו ביולוגי אך מגדל את הילד בדיוק כמו הורה ביולוגי – היא חשיבות רבה מאוד, הן בהיבט הרגשי והן בהיבט הפרקטי. הכרה בהורות של שני ההורים שעסוקים במלאכת גידול הילד היא קריטית עבור תחושת היציבות של הילד, ושל ההורה. במידה של פרידה או של מות ההורה הביולוגי, ההכרה בהורות בן הזוג השני תבטיח שעולמו של הילד לא יעבור טלטלה נוספת.

כמו כן, הכרה בהורות היא חשובה עבור זכויות למזונות ועבור זכויות ירושה. ניתן לבקש צו הורות לזוגות חד מיניים החל מ-60 יום טרם מועד הלידה המשוער, ועד שנה לאחר הלידה. לאחר קבלת הצו, ניתן לגשת למשרד הפנים ולבצע את הרישום.

 

באילו מקרים נחוצה עזרתו של עו"ד משפחה?

מומלץ לכל בני זוג המעוניינים לקבל צו הורות להתייעץ עם עו"ד לענייני משפחה, שמכיר את התהליך מקרוב ויידע לספק את ההסברים המתאימים, להכין את בני הזוג לקראת מה שעומד בפניהם, ולדאוג לכל ההליך ולהגשת המסמכים הרלוונטיים, כך ששום פרט לא ייפול בין הכיסאות.

עו"ד מיכאל פיינברג הוא עו"ד לענייני משפחה בעל ניסיון רב בייצוג לקוחות בהליכים משפטיים מורכבים. הניסיון והידע שרכש עו"ד מיכאל פיינברג מסייעים לו לבנות אסטרטגיה נכונה ומותאמת לכל תיק ולכל לקוח. אם אתם זקוקים לליווי משפטי אישי, צרו עימנו קשר.