דרך העולם היא שאדם הולך לעולמו, ומותיר את רכושו לבני משפחתו או לאנשים קרובים אחרים שהוא מעוניין להוריש להם את הונו. הבעיה היא שלא תמיד יודעים האם המנוח הכין צוואה, וכך מתעורר הצורך לבצע איתור צוואה, בין אם מדובר על איתור צוואה שהופקדה או על צוואה שטרם הופקדה. אבל איך מבצעים איתור צוואה מופקדת? וכאשר מוצאים את הצוואה, איך מוציאים צו קיום צוואה בגינה? על זאת ועוד, במאמר הבא.
איך יודעים אם יש צוואה?
לאחר שאדם נפטר מן העולם, עולה הצורך להחליט מה ייעשה ברכוש ובהון שהוא הותיר אחריו. לפעמים אדם משאיר אחריו צוואה מפורטת ובה הוראות מדויקות לגבי רצונותיו בנוגע לרכושו. אך הרבה אנשים לא מכינים צוואה מסיבות שונות. לכן, אף פעם לא ניתן לדעת האם קיימת צוואה. במצבים כאלה, עולה הצורך לעשות איתור צוואה.
כאשר אדם מכין צוואה בשיתוף עם עורך דין, בדרך כלל מפקידים אותה אצל רשם הירושה. במצב שכזה, איתור צוואה שהופקדה איננה משימה מסובכת במיוחד. יש להגיש בקשה לרשם הירושה לאיתור הצוואה.
אם קיימת צוואה, השלב הבא הוא הגשת בקשה לצו קיום צוואה. אך אם לא נמצאה צוואה, יש להגיש בקשה לצו ירושה, כך שהירושה תתחלק לפי חוק הירושה. לכל אורך התהליך, ניתן לבצע בדיקת סטטוס צו קיום צוואה כדי לוודא שהבקשה בטיפול.
המרשם הארצי
המרשם הארצי לענייני ירושות, או בשמו הרשמי "הרשם לענייני הירושה" הינו גוף רשמי מטעם המדינה, המשויך למשרד המשפטים. במרשם הארצי לענייני ירושה, ניתן לבצע פעולות שונות באופן מקוון, לצורך הפקדת צוואה, איתור צוואה, הגשת בקשות שונות וקבלת צווי ירושה או צווי קיום צוואה.
בין היתר, דרך אתר הרשם לענייני הירושה ניתן לבצע איתור צו ירושה לפי תעודת זהות, כאשר בני המשפחה או אנשים אחרים מעוניינים לבדוק אם ניתן צו ירושה בעניינו של המנוח. כמו כן, ניתן לבצע איתור בקשה לצו קיום צוואה או בקשה לצו ירושה, כאשר מבקשים לבדוק האם הוגשה בקשה כזו, ולברר מה פרטי הבקשה ומי הגיש את אותה הבקשה
בנוסף, ניתן לבצע באתר בדיקת סטטוס צו קיום צוואה, כך שניתן לראות ולהבין איפה הדברים עומדים, ומה מצב הבקשה שהוגשה לצורך הוצאת צו קיום צוואה על ידי רשם הירושה. כמו כן, ניתן למצוא באתר העתקים של צווים שהוענקו על ידי הרשם לענייני ירושה. ישנם גם אנשים שמבקשים לבדוק אם הוגשה בקשה במטרה להגיש התנגדות לצוואה או לדרוש ביטול צוואה במקרים חריגים.
איתור צוואה שהופקדה – סדר הפעולות:
לאחר ההודעה המצערת על פטירתו של אדם קרוב, חשוב להתחיל לפעול לטובת איתור צוואה, בין אם זו צוואה שהופקדה ובין אם לא. ראשית יש לבדוק האם אחד מקרוביו של המנוח יודע שישנה צוואה קיימת. לעיתים מכינים בני הזוג יחד צוואה הדדית, כך שדבר קיומה של הצוואה ידוע.
אם לא ידוע לאף אחד מהקרובים על קיומה של צוואה, כדאי להתחיל לבדוק ולעבור על מסמכיו של המנוח. פעמים רבות, מוצאים בין המסמכים את עותק הצוואה המקורי. אם לא מוצאים את הצוואה בין מסמכיו, כדאי לפנות לעורך הדין של המנוח, שכן פעמים רבות אנשים מפקידים בידיו של עורך הדין את הצוואה שלהם.
אם גם שם לא נמצאה צוואה, ניתן לפנות לרשם לענייני ירושה ולהגיש בקשה לצורך איתור צוואה מופקדת. אם אכן הופקדה צוואה, הרשם יודיע למבקשים על כך.
נמצאה הצוואה – מה עכשיו?
אם הפעולות לצורך איתור צוואה צלחו, השלב הבא יהיה פניה אל עו"ד צוואות וירושות שמתמחה בתחום ומתמצא בהליכים הבירוקרטיים הכרוכים בכך. עורך הדין יבצע הפקדת צוואה אצל הרשם, ולאחר מכן יגיש באופן מקוון בקשה למתן צו קיום צוואה.
הגשת הבקשה כרוכה בצירוף מסמכים רבים, כמו עותק הצוואה המקורי, תעודת פטירה רשמית ממשרד הפנים, ייפוי כוח, מסמכים נוספים במקרה שבו אחד הנהנים בצוואה נפטר ויש לחלק את חלקו לשאר, וכו'.
בקשה לצו קיום צוואה מועברת לאפוטרופוס הכללי, ולאחר מכן הצוואה מתפרסמת להתנגדויות. ייתכן שתוגש התנגדות לצוואה מטעם אדם שחושב שקופח או היה זכאי לאותו עזבון של המנוח, או שתוגש בקשת ביטול צוואה מסיבות דומות, או שיהיה צורך לבצע תיקון טעויות בצוואה. כל ההליכים הללו הם מסורבלים, ולכן חשוב להיעזר בעו"ד טוב. כל עוד לא הוגשה התנגדות לצוואה, יינתן צו לקיום צוואה.
עיון בצוואה לאחר פטירת המצווה
לאחר פטירת המצווה, ולאחר איתור צוואה, ניתן לעיין בצוואה. במצבים מסוימים ניתן למצוא את הצוואה בין מסמכיו וחפציו של המנוח, אך לעיתים המנוח לא הפקיד את הצוואה וייתכן שהיא תימצא אצל עורך דינו.
אדם שמעוניין לבדוק מה הסטאטוס, יוכל לבצע איתור צו ירושה לפי תעודת זהות כדי לבדוק האם הוגשה בקשה והאם ניתן צו כזה, או איתור בקשה לצו קיום צוואה, כדי לבחון אם הנהנים מצוואה הגישו בקשה.
כמה חשוב עו"ד צוואות וירושות בכל הקשור לתחום?
לאחר הפטירה, איתור צוואה הוא אחת הפעולות המורכבות יותר שיש לבצע. המצב הרגשי של קרובי המשפחה הוא עדין, והתהליכים הבירוקרטיים מסורבלים ועלולים לפעמים להסתבך. לכן, בכל הנוגע לענייני צוואות וירושות, כדאי מאוד להיעזר בשירותיו של עו"ד צוואות וירושות, שמבין בתחום ומכיר את התהליכים ואת הבעיות שעלולות לצוץ במהלך הדרך, ויודע כיצד להתמודד איתן באופן מיטבי.