קצבת שאירים לידועים בציבור

פעמים רבות כאשר מדברים על קצבת שארים – ידועים בציבור קצת נזנחים מחוץ לתמונה, אך חשוב מאוד לעמוד על זכויותיכם בתור ידועים בציבור, ולדעת שמגיע גם לכם לקבל קצבת שארים. אבל מה זה בכלל קצבת שארים? מתי תהיו זכאים לקבל אותה? ואיך ניתן לדאוג מראש לכך שתקבלו את זכויותיכם ללא מאבק? המאמר הבא יסביר הכל על קצבת שאירים לידועים בציבור. 

 

קצבת שארים לידועים בציבור

 

מהי קצבת שארים?

במצב דברים רגיל, יש משק בית שמתקיים על ידי שני בני זוג שדואגים זה לזה, או על ידי הורה אחד או שניים שדואגים לילדיהם מבחינה כלכלית. יש ביטחון כלכלי בכך שמדי חודש נכנסת משכורת אחת או שתיים כדי לדאוג להוצאות משק הבית. אך כאשר אחד מבני הזוג או אחד מההורים נפטר, הפגיעה הכלכלית היא קשה מאוד.

קצבת שארים נועדה לגשר על הפער הכלכלי שנוצר לאחר פטירת בן זוג או הורה, ולאפשר לבן הזוג הנותר ולילדיהם המשותפים קצבה חודשית שמעניקה ביטחון כלכלי, שנועד לפצות במידה מסוימת על חסרונו של הנפטר כשותף להכנסות משק הבית.

הקצבה משולמת מדי חודש על ידי הביטוח הלאומי, וגובהה נקבע לפי פרמטרים שונים שקובע המוסד, ולפי חסכונות שונים שחסך הנפטר.

 

האם אלמן / אלמנה זכאים לקצבת שארים?

מי שזכאי לקבל את קצבת השארים, הם אלמן או אלמנה שנותרו לאחר שבן או בת זוגם הלכו לעולמם, וכמו כן גם ילדיו היתומים של הנפטר. הם מוגדרים "שארים" של המנוח, והם זכאים לקבל את הקצבה.

הזכאות לקצבה נקבעת בהתאם לכמה תנאים עיקריים. ראשית, צריך שהמנוח יהיה מוגדר כתושב של מדינת ישראל כאשר נפטר. שנית, יש צורך לוודא שהמנוח היה מבוטח בביטוח לאומי למשך תקופות מוגדרות. התקופות הללו נקראות "תקופת אכשרה". רק אם במהלך תקופות אלו, המנוח היה מבוטח בביטוח לאומי (עבד כשכיר או היה עצמאי או מובטל ששילם מדי חודש את סכום הביטוח), שאריו יהיו זכאים לקצבת שארים.

 

מה עושים ידועים בציבור?

שארים כאמור הם אלמן או אלמנה של האדם שנפטר. לכן, כאשר זוג נשוי, ואחד מבני הזוג נפטר, בן הזוג הנותר נחשב אוטומטית לאלמן או אלמנה, וזהו מצבו האישי הרשמי שנקבע על ידי המדינה. המורכבות מתחילה כאשר מדובר על ידועים בציבור.

ידועים בציבור אינם מוגדרים כזוג על ידי המדינה, ומצבם האישי הוא "רווק/ה". לכן, כאשר מדובר על קצבת שארים – ידועים בציבור יצטרכו לעבוד יותר קשה כדי להוכיח את מעמדם ואת זכאותם לקצבת שארים.

 

איך כידועים בציבור תבדקו על זכאותכם לקצבת שארים?

בגלל המורכבות של קצבת שאירים לידועים בציבור, מומלץ להיעזר בשירותיו של עו"ד לענייני משפחה שמכיר את התחום ובקיא בתהליכים בירוקרטיים מסוג זה. הדרך שבה ניתן להשיג קצבת שאירים לידועים בציבור, היא לקבל הכרה מטעם הביטוח הלאומי בכך שהזוג הוא ידוע בציבור.

בדרך כלל יצטרכו בני הזוג להוכיח שהם מנהלים משק בית משותף וחיים כזוג נשוי לכל דבר ועניין, אך הדבר תלוי בנסיבות וייתכנו מקרים שבהם זוגות יקבלו הכרה כידועים בציבור גם בלי ניהול משק בית משותף.

אחת הדרכים להוכיח את קיומו של קשר זוגי בעל מחויבות לצורך הכרה כידועים בציבור, היא הצגת הסכם ממון לידועים בציבור. הסכם שכזה מעיד על מחויבות ועל חיים משותפים, ויכול לסייע בתהליך ההכרה של ביטוח לאומי בידועים בציבור.

 

כמה חשוב לדאוג לדברים לפני?

במהלך החיים הזוגיים, קל לפעמים לשכוח מהאפשרויות הקשות של מוות של אחד מהצדדים או פרידה וגירושין אפשריים. לכן, זוגות רבים אינם עורכים צוואה ואינם עורכים הסכם ממון לידועים בציבור – וזו טעות מרה. ישנה חשיבות רבה מאוד לכך שתהיו מאורגנים ותדאגו להסכמים הנכונים, ולהצהרות נכונות כידועים בציבור. הדבר משפיע מאוד בכל הקשור בירושות ובקצבאות שארים וכדומה.

אם אתם זקוקים לסיוע בנושא קצבת שאירים לידועים בציבור, חשוב מאוד להתייעץ עם מומחה בתחום. עו"ד מיכאל פיינברג הוא עו"ד לענייני משפחה, בעל ניסיון רב והיכרות מעמיקה עם נושאים כמו הסכמי ממון, הצהרות ידועים בציבור, צוואות וירושות ועוד. ליווי צמוד של עורך דין מומחה לאורך הדרך יכול לעזור מאוד לצלוח את התקופה הקשה ולהשיג את כל הזכויות המגיעות לכם.