צוואה היא אחד המסמכים החשובים ביותר שכל אדם משאיר אחריו. מסמך זה קובע, בין היתר, למי יעבור כל רכושו של אותו אדם לאחר מותו. בחלק מהמקרים, לאחר מותו של אדם קמות טענות של התנגדות לצוואה, או ביטול צוואה, ואז בדרך כלל עו"ד צוואות נכנס לתמונה כדי לעשות סדר. ואולם, חשוב לדעת שישנן דרכים שבהן גם המצווה עצמו, לפני לכתו, יוכל לבצע שינויים בצוואתו ואף לבצע ביטול צוואה.
כיצד ניתן לבטל צוואה?
ישנן כמה דרכים לבצע ביטול צוואה. חלקן יכולות להיעשות על ידי המצווה, בטרם לכתו, וחלקן יכולות להיעשות לאחר מותו של המצווה.
ביטול על ידי המצווה
מצווה יכול לבצע ביטול צוואה בכמה דרכים. לפי חוק הירושה, ביטול צריך להיעשות באחת הדרכים לעשיית צוואה. ישנן 4 דרכים לעשיית צוואה, כאשר הראשונה שבהן היא צוואה בכתב יד, השנייה היא צוואה בפני שני עדים כשירים, השלישית היא צוואה בפני רשות, והרביעית היא צוואה בעל פה.
אם כן ביטול צוואה על ידי מצווה יוכל להיעשות בכתב, תוך שהמצווה כותב "כתב ביטול", מצהיר שהוא מעוניין לבטל את הצוואה, ומוסיף תאריך וחתימה. הביטול יכול להיעשות בפני שני עדים, כאשר על כתב הביטול יחתמו גם שני העדים. ניתן לבטל צוואה גם בפני רשות (שופט, דיין או רשם), וניתן לבטל בעל פה, אך מדובר במקרה חריג שמתאפשר רק אם אין למצווה דרך אחרת לבטל את הצוואה, מבחינה פיזית ורפואית.
ניתן גם לבצע ביטול צוואה במשתמע. לפי החוק, עריכת צוואה חדשה מבטלת אוטומטית את הצוואה שקדמה לה, אלא אם כן מדובר רק בתוספת ולא בחלוקה חדשה של הרכוש. דרך נוספת היא השמדת הצוואה, כאשר חזקה על מי שהשמיד את צוואתו שהתכוון בכך לבטלה.
ביטול לאחר מות המצווה
ביטול צוואה לאחר מות המצווה יכול להיעשות על דרך התנגדות לצוואה. פעמים רבות, עולה חשד שעריכת הצוואה נעשתה תוך השפעה בלתי הוגנת על המצווה. במצב שבו יש מספיק הוכחות התומכות בכך, בית המשפט יוכל להחליט על ביטול צוואה.
סוגי צוואות הניתנות לביטול
כעיקרון, ניתן לבטל כמעט את כל סוגי הצוואות, מכיוון שהרעיון של מנגנון ההורשה מבוסס על הרצון והבחירה החופשית של המצווה, לעשות בנכסיו כרצונו. ואולם, כאשר מדובר בעניין צוואה הדדית, המצב קצת שונה בכל הקשור אל ביטול צוואה הדדית.
זוג שערך צוואה הדדית לפני 1.8.2005, יוכל לבצע ביטול צוואה הדדית בצורה פשוטה, כמו ביטול כל צוואה רגילה. אם הזוג ערך את הצוואה אחרי 1.8.2005, הביטול יתבצע באמצעות שליחת הודעת ביטול לבן הזוג השני. אם הוא אינו בחיים, ישנה מורכבות גדולה יותר בביטול.
סיבות לביטול צוואה
יש מגוון סיבות לבצע ביטול צוואה, בעיקר בגלל העובדה שכל אדם חי את חייו בצורה אחרת, נסיבות חייו שונות, הרכב הנכסים שלו אחר, וקרובי המשפחה שלו הם בעלי דינמיקות שונות. לכל אדם יש סיפור חיים אחר, וכך גם צוואה אחרת, ונסיבות שונות שמקיפות אותה.
דוגמא לסיבה לביטול צוואה, היא אם הצוואה אינה חוקית, או אם מוכיחים שהמצווה כתב את הצוואה בגלל שאדם אחר כפה עליו לעשות זאת, ולא מתוך רצונו החופשי. ייתכן גם שבעריכת הצוואה נפלה טעות, וכדומה.
האם כדאי לבטל צוואה?
מדובר בשאלה אישית מאוד, שלכל אדם תהיה תשובה שונה אליה. היתרונות בביטול צוואה יכולים להיות עשיית צדק (במידה שהצוואה המקורית נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת או כפייה), חלוקה הוגנת יותר של הרכוש, תיקון טעות בצוואה, שמירה על היחסים הטובים בין בני המשפחה לאחר מות המצווה, ועוד.
חסרונות ביטול צוואה יכולים להיות חוסר ודאות במידה שלא נערכה צוואה חדשה. יש גם לוודא שמקפידים על ההליכים הפרוצדורליים של הליך ביטול הצוואה. חשוב גם להתייעץ עם עו"ד ביטול צוואה, כדי שייתן את חוות דעתו המקצועית על המקרה.
העיסוק עם נושא צוואות וירושות הוא רגיש מאוד, ומדובר בעניין שלפעמים מעורר מחלוקות ומריבות בין בני משפחה. לכן, בכל עניין הקשור לתחום, ובכל פעולה שמעוניינים לבצע בנוגע לצוואה, מומלץ מאוד להתייעץ עם עו"ד צוואות מומחה, על מנת שיסייע ויעשה את העבודה הטובה ביותר עבור לקוחותיו.
עו"ד מיכאל פיינברג הוא עו"ד לענייני צוואות וירושות, בעל מומחיות רבה בתחום, וניסיון רב. לאורך השנים, עו"ד מיכאל פיינברג ייצג לקוחות רבים בתיקים שונים ומגוונים, כך שצבר מומחיות ייחודית בכל הקשור לצוואות, לרבות תיקון טעות בצוואה, ביטול צוואה, התנגדויות לצוואה וכיוצא בזאת.