האם גרושה יכולה לעבור לעיר אחרת?

גירושין מסמלים פרידה בין ההורים והתהליך המורכב משפיע על רצף חיי הילדים, מבנה המשפחה, חלוקת תפקידים, עניינים כלכליים ואורח החיים של ההורים הפרודים וילדיהם. הגירושין מעלים שאלות קשות ומורכבות לגבי חיי הילדים לאחר הפרידה, ואחת מהסוגיות הכואבות ביותר נוגעת למקום המגורים של האישה עם ילדיה, בעיקר כאשר הגרושה שהפכה להורה המשמורן מעוניינת להעתיק את מקום מגוריה למקום המרוחק ממקום מגוריו של האב שאינו משמורן, למרות שכיום, נוהגים לעשות פחות שימוש במושג הורה משמורן, ויותר חלוקת זמני שהות בין ההורים, למרות שישנן פעמים בהם נקבע הורה אחד כהורה משמורן, לצורך הטבות/הנחות ברשויות המקומיות.

לכן, נשאלת השאלה האם גרושה יכולה לעבור לעיר אחרת מכיוון שלמעבר דירה של האם וילדיה יש השלכות משמעותיות על מערכת היחסים עם ההורה השני. עורך דין לענייני משפחה מיכאל פיינברג הכין עבורכם מדריך בנושא.

אישה גרושה חושבת האם מותר לה להתרחק מאזור מגוריה

באיזה שלב יכולה גרושה לעבור את רדיוס החוק?

אחת מהשאלות הנפוצות בקרב זוגות בהליכי גירושין היא האם גרושה יכולה לעבור לעיר אחרת יחד עם ילדיה, לכן חשוב להכיר את החוק ולהבין כיצד בתי המשפט פוסקים בסוגיה רגישה זו. באופן כללי, הכלל שמנחה את בתי המשפט בסוגיות כמו שינוי מקום מגורים אחרי גירושין הוא עקרון טובת הילד. הורה גרוש (או פרוד) רשאי כמו כל אדם אחר להעתיק את מקום מגוריו באופן חופשי, אך מכיוון שלשינוי מקום המגורים של הגרושה יש השלכות על היחסים בין הילד או הילדים לבין ההורה השני, יש מגבלות החלות עם הגרושה.

על פי החוק הקיים ומתוקף חוק האפוטרופסות, כל החלטה עקרונית ומהותית הנוגעת לחיי הילדים, לדוגמה שינוי מקום מגורים אחרי גירושין, חייב להיעשות בידיעה ובהסכמה של שני ההורים. כלומר, אם הגרושה הוגדרה כהורה משמורן יחיד, היא אינה רשאית לפי הדין לקבל החלטות אלו לבדה ועל דעת עצמה. לכן, בעזרת עו"ד גירושין חשוב להוסיף להסכם הגירושין פסקה העוסקת בתחום מוגדר למגורי הילדים, והכלל הנהוג במצב זה הוא לכתוב בהסכם הגירושין רדיוס מרחק בין הורים גרושים, וכדאי להתייחס גם לזמן הנסיעה ולא רק למרחק בק"מ בגלל עומסי התנועה בשעות הבוקר למוסדות החינוך.

חשוב לציין כי המרחק הגיאוגרפי המקסימלי לחלוקת זמני שהות שוויוניים בין שני הבתים של ההורים חייב להיות קטן, והכלל המנחה בפסיקת בתי המשפט הוא מרחק של עד שלושים ק"מ בממוצע בין בתי ההורים או לחילופין מרחק נסיעה שאינו עולה על חצי שעת נהיגה.

בתוך כך, ישנם מצבים בחיים שבהם הגרושה יכולה לעבור את רדיוס המרחק שנקבע בהסכם, כל עוד היא קיבלה הסכמה בכתב מההורה השני או שהנושא הגיע לפתחו של בית המשפט וזה סבר כי יש צידוק בהעתקת מקום המגורים של הגרושה.

 

כיצד מוגדר המרחק בבית המשפט?

כאמור, יש מגבלת מרחק מגורים בין ההורים הגרושים על מנת לשמור על האינטרסים של הילד  ולאפשר לו להיפגש ולשהות אצל ההורה השני. בדרך כלל, בית המשפט לענייני משפחה מגדיר מרחק מקסימלי בין הבתים של ההורים הגרושים או הפרודים כמרחק של עד 30 ק"מ, כלומר מרחק סביר, אך אין הדבר קבוע, וישנם מקרים בהם יכולים לפסוק, מרחק גדול יותר.

יש שתי גישות עיקריות  לחישוב המרחק – קו אווירי בין בתי ההורים ללא התייחסות למרחק הנסיעה ולתוואי הדרך, או מדידת המרחק לפי זמן נסיעה, בהתאם לתשתיות הדרכים והתנועה בדרך. בתי המשפט נוטים להגדיר את המרחק לפי תוואי הדרך ולא לפי קו אווירי.

 

מהן הסיבות לחריגה?

בעזרת עורך דין גירושין הגרושה יכולה לפנות לגרוש ולקבל הסכמה ממנו להעתק מקום מגוריה וללא הסכמתו עליה לפנות לבית המשפט, כל עוד יש לה סיבות מוצדקות לחרוג מהרדיוס שנקבע בהסכם הגירושין וחלוקת זמני השהות, כלומר הסדרי ראייה.

הגרושה יכולה לעבור לעיר אחרת ברדיוס רחוק יותר מהקבוע בהסכם מסיבות כגון:

  • מעבר לעיר אחרת מאפשרת לגרושה לפתוח דף חדש בחייה ולספק סביבה יציבה ותומכת לילדיה.
  • אלימות במשפחה מצד ההורה השני.
  • המעבר לא צפוי להשפיע לרעה על הקשר בין הילד לבין ההורה השני.
  • סיבות בריאותיות וענייני פרנסה.

 

האם זה אפשרי לשנות את החלטת בית המשפט?

לאחר שענינו על השאלה האם גרושה יכולה לעבור לעיר אחרת, חשוב לזכור כי שינוי מקום מגורים אחרי גירושין עשוי להשפיע על טיב היחסים עם ההורה השני, ובתי המשפט פוסקים לפי עקרון טובת הילד. ניתן לשנות את החלטת בית המשפט לאחר קבלת ייעוץ משפטי מעורך דין לענייני משפחה, ויש להציג נימוקים משכנעים בפני בית המשפט כדי לשנות את החלטתו בנושא הסדרי ראייה, ובית המשפט יכול לבצע התאמות בנושא מקום המגורים, משמורת והסדרי השהות (כיום המושג הנכון יותר, הוא חלוקת זמני שהות + אחריות הורית בכל הקשור לקבלת החלטות בגין הילדים)

כמו כן, חשוב לענות על השאלה באיזה גיל ילד יכול להחליט איפה לגור, מאחר שהילד יכול להביע את רצונותיו והעדפותיו. לכן, בית המשפט יתייחס להעדפות הילד מעל גיל שש, והדיון יתקיים בדלתיים סגורות.

עורך דין גירושין מיכאל פיינברג, בוגר לימודי משפטים (LL.B), נמנה על צמרת עורכי הדין בישראל ומתמחה בין היתר בדיני משפחה ומקרקעין. משרדו זכה עד היום בהצלחות משפטיות רבות וכל לקוח זוכה לייעוץ מקצועי ולליווי משפטי ללא פשרות עד להשגת התוצאה המשפטית הטובה ביותר.