חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני

חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני – איך זה עובד ומה חשוב לדעת?

החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו (התשע"ד-2014), כשמו כן הוא, מסדיר את אופן חלוקת הזכויות הפנסיוניות בין בני זוג שנפרדו, ומבטיח כי בן הזוג הזכאי יקבל את חלקו ישירות מהגוף הפנסיוני; זאת ללא כל תלות בבן הזוג השני. למעשה, החוק נועד לצמצם את התלות הכלכלית בין בני זוג המתגרשים, ומאפשר את התנהלותם הכלכלית העצמאית לאחר פרידה.

במסגרת הכתוב, נסקור את עיקרי חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, נדון כיצד הוא משפיע על תהליך הגירושין ונסביר מתי מומלץ להסתייע בשירותי עורך דין המתמחה בדיני משפחה, בהליכי גירושין ובהליכי חלוקת הרכוש.

 

חיסכון פנסיוני לילדים

 

מה אומר החוק?

חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני, אשר נחקק בשנת 2014, קובע כי במקרה של פרידה בין בני זוג, ניתן לבצע הפרדה ישירה של החיסכון הפנסיוני כך שכל אחד מהצדדים יקבל את חלקו בנפרד; זאת מבלי להיות תלוי בבן הזוג השני. מעבר לכך, החוק מסדיר את החלוקה עבור סוגים שונים של חיסכון פנסיוני, לרבות קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים וקופות גמל.

 

מהו גיל הפרישה על פי החוק לחיסכון פנסיוני?

על פי החוק, כל אחד מבני הזוג יקבל את חלקו מהחיסכון הפנסיוני בעת הגעתו לגיל הפרישה, המוגדר בחוק גיל פרישה, ומתעדכן מפעם לפעם. כידוע, גיל הפרישה משתנה בהתאם לסוג הקצבה והחיסכון; זאת כאשר גיל הפרישה הרשמי כיום עומד על 67 לגברים ו-62 לנשים, בכפוף לשינויים עתידיים.

על אף האמור, בן הזוג הזכאי יכול להתחיל לקבל את חלקו בהתאם לתנאים הקבועים בתוכנית הפנסיונית של בן הזוג החוסך.

 

מה קורה כשבני זוג נפרדים?

במקרה של פרידה, חוק חלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו מאפשר חלוקה ברורה ושוויונית של הזכויות הפנסיוניות. על מנת ליישם זאת, נדרש הסכם חתום בין הצדדים, אשר יוגש לגוף הפנסיוני הרלוונטי.

חשוב לדעת – בהיעדר הסכם מסודר, בן הזוג הזכאי עלול להיתקל בקשיים בקבלת חלקו בעתיד. על כן, מומלץ להיוועץ בעו"ד לענייני משפחה כבר בשלבי ההליך הראשוניים; זאת על מנת שכלל הצדדים ייהנו מזכויותיהם כהלכה.

 

מה קורה בהליך גירושין?

במסגרת הליך חלוקת הרכוש בין בני זוג, המתקיים לרוב במסגרת הליך גירושין, יש להתייחס גם לחלוקת הנכסים הפנסיונים. בניגוד לעבר, בו בן הזוג הזכאי היה תלוי בקבלת הקצבה של בן הזוג החוסך, כיום ניתן לבצע הפרדה מלאה בין השניים. למעשה, המשמעות היא שבן הזוג הזכאי יקבל את חלקו ישירות מהגוף הפנסיוני, ללא צורך בתלות או בהסכמה מחודשת בעתיד.

 

מתי יש לערב עורך דין לענייני משפחה?

על מנת להבטיח יישום תקין של חוק חלוקת חיסכון פנסיוני, מומלץ לפנות לעו"ד לענייני משפחה כבר בשלבים הראשונים של הפרידה או הגירושין. כך, יוכל עורך הדין לסייע בפעולות הבאות:

  • לערוך הסכם חלוקת רכוש הכולל את רכיבי הפנסייה והזכויות הסוציאליות.
  • לוודא כי ההסכם יאושר בבית המשפט לענייני משפחה כנדרש.
  • להגיש את הסכם החלוקה לגופים הפנסיוניים הרלוונטיים כהלכה; זאת על מנת למנוע עיכובים עתידיים.

על כן, החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו הינו כלי משפטי חשוב, שתכליתו היא הגנה על הזכויות הפנסיוניות של בני הזוג לאחר פרידה. כך, מאפשר החוק לכל אחד מבני הזוג לקבל את חלקו באופן עצמאי, וללא תלות בבן הזוג השני.

על מנת להבטיח כי התהליך יתבצע כהלכה וללא עיכובים, מומלץ להסתייע בעורך דין המומחה לענייני משפחה. עו"ד מיכאל פיינברג, המתמחה בדיני משפחה, גירושין וחלוקת רכוש, יבטיח שקט נפשי בכל הנוגע לחלוקת חיסכון פנסיוני. עם ניסיון משמעותי במתן ייעוץ משפטי מקיף בתחום דיני המשפחה וליווי אישי לכל אורכו של ההליך, תוכלו להיות בטוחים כי אתם בידיים הטובות ביותר!

דילוג לתוכן