צוואה הדדית

פעמים רבות, נשאלת השאלה מהי צוואה הדדית, שכן אנשים רבים אינם מודעים לסוגים השונים של צוואות שניתן לערוך, ובאופן כללי זה נושא שבדרך כלל מעדיפים להדחיק ולא לחשוב עליו. ואולם, מדובר בנושא בעל חשיבות רבה, ולכן יש צורך להסדיר אותו כמו שצריך, ולמנוע קונפליקטים עתידיים פוטנציאליים. צוואה הדדית היא אחת הדרכים לערוך צוואה, וכדאי להכיר את היתרונות והחסרונות שלה.

 

מהי צוואה הדדית?

התשובה לשאלה מהי צוואה הדדית היא פשוטה. מדובר בצוואה שאינה של יחיד, אלא של זוג נשוי או ידוע בציבור. בני הזוג למעשה עורכים ביניהם מעין הסכם לגבי ההורשה שלהם. מה יורישו ולמי יורישו – כל זה נקבע בתוכנה של צוואה הדדית.

צוואה הדדית יכולה להיות אישית, כלומר כל אחד מבני הזוג כותב צוואה, כאשר התוכן של שתי הצוואות משיק והן נעשות במקביל. ניתן גם לערוך צוואה הדדית משותפת, שהיא למעשה מסמך אחד עבור שני בני הזוג.

 

עריכת צוואה הדדית

בין אם מדובר בצוואה הדדית רגילה או צוואה הדדית משותפת, עריכת הצוואה תהיה דומה לכל צוואה רגילה, מבחינת החוק ואופן כניסתה לתוקף. נקודה שחשוב לשים לב אליה, היא שתוכן הצוואה ההדדית יהיה מעט שונה, ותלוי בצוואה הנוספת של בן הזוג השני. לכן, חשוב לערוך צוואה שכזו בצורה יסודית ומוקפדת, ולהיעזר בשירותיו של עורך דין מומחה.

 

האם ניתן לפסול צוואה הדדית?

ניתן בהחלט להביא למצב של ביטול צוואה הדדית, כאשר ייתכן שלאחר פטירת המצווים, כאשר יוצא צו קיום צוואה הדדית, מתגלות בעיות בצוואה הדדית, שעלולות להביא לפסילתה.

בעיות בצוואה הדדית יכולות להיות מגוונות, כמו בצוואה רגילה, החל מחוסר כשירות לצוות, דרך אונס או השפעה בלתי הוגנת, אי חוקיות, ועוד. דברים אלה צפים בדרך כלל לאחר צו קיום צוואה הדדית.

 

מה ההבדל בין צוואה הדדית לצוואה רגילה?

צוואה רגילה נובעת מתוך עיקרון חשוב מאוד במשפט, והוא חופש הציווי. לכל אדם יש את החופש ואת הזכות להחליט מה לעשות ברכושו, גם בחייו, וגם לאחר מותו. אדם יכול לערוך צוואה במהלך חייו, ובה הוא יכתוב הנחיות לגבי מה הוא רוצה שייעשה ברכושו לאחר לכתו. למי רכושו יועבר, באיזה חלקים וכיוצא בזאת.

על כן, צוואה רגילה ניתנת לשינוי או לביטול בכל עת. אדם שערך צוואה, יכול להחליט לאחר כמה שנים שהוא מעוניין לשנות אותה או לבטל אותה. הוא אפילו לא זקוק לסיבה טובה כדי לעשות זאת, שהרי זו זכותו לפי עיקרון חופש הציווי, הוא יכול לצוות מה שירצה לגבי רכושו, ולכן הוא יכול לבצע ביטול צוואה או שינוי בכל עת.

ואולם, כאשר מדובר על צוואה הדדית, היא דומה במובנים מסוימים לחוזה, שיש בו הסכמות בין שני צדדים, הרי הם שני בני הזוג. עצם העובדה שהם הסכימו, והסתמכו אחד על השני, מקימה מגבלה על היכולת של אחד מהם לשנות או לבטל את הצוואה על דעת עצמו, או לאחר מותו של אחד מבני הזוג.

אם כן, אופן השינוי והביטול של צוואה הדדית הוא קצת שונה. לאחר מותו של אחד מבני הזוג, עצם קיומה של צוואה הדדית למעשה מגביל את יכולתו של בן הזוג שנשאר בחיים להחליט להוריש את הרכוש המשותף בצורה שונה, שעלולה לפגוע בצדדים אחרים.

 

יתרונות מול חסרונות בצוואה הדדית

יש בעניין צוואה הדדית חסרונות ויתרונות, שכדאי לשקול אותם היטב לפני שמקבלים החלטה אם לערוך צוואה שכזו או לא.

יתרון מרכזי של צוואה הדדית, הוא בהבטחה והסכמה משותפת לגבי זהות האנשים שיקבלו חלק בירושה, בצורה שלא ניתן לשנות מאוחר יותר. לדוגמא, אם אחד מבני הזוג יכתוב בצוואתו שהוא מוריש את הדירה לבן הזוג הנותר, ולאחר מותו, בן הזוג הנותר יחליט לערוך צוואה לפיה הוא מוריש את הדירה רק לילדיו מנישואיו הראשונים – הרי שילדיו של בן הזוג שנפטר ראשון יקופחו, וינושלו הלכה למעשה מהירושה.

כמובן שיש בנושא צוואה הדדית חסרונות. למשל, לגבי שינוי בצוואה הדדית, הוא יכול להיעשות רק כאשר שני בני הזוג עודם בחיים. כל עוד בני הזוג בחיים, אין שום בעיה לתקן ולשנות צוואה הדדית. ביצוע שינוי בצוואה הדדית, תיקון טעות בצוואה או ביטול צוואה הדדית כל עוד בני הזוג בחיים, הוא אפשרי לחלוטין.

ואולם, לאחר שאחד מבני הזוג נפטר, והייתה להם צוואה הדדית חסרונות מתחילים להתגלות, שהרי בן הזוג הנותר לא יכול לשנות את תוכן הצוואה ההדדית, וכך למעשה הוא כבול לתוכנה. יש בכך הגבלה על חופש הציווי שלו, ולכן זה יכול להוות חיסרון שיש לשקול.

 

הגשת התנגדות לצוואה הדדית

כמו בכל צוואה רגילה, ניתן גם לבצע התנגדות לצוואה הדדית, מאותם טעמים. כלומר, ייתכן שאדם ירצה להתנגד לצוואה הדדית, ותהיה לו עילה לכך, בין אם הייתה השפעה בלתי הוגנת על המצווים, או שהייתה כפייה על כותבי הצוואה, או ששניהם או אחד מהם היה לא כשיר לצוות. ישנן עילות רבות שבגינן ניתן לתקוף צוואה, וניתן להפעיל אותן גם כאשר מדובר על צוואה הדדית.

כמובן שהליך של התנגדות אינו כל כך פשוט, ויש צורך להתייעץ עם עורך דין צוואות בכל הקשור בכך. עו"ד מיכאל פיינברג הינו עורך דין מומחה בענייני צוואות וירושות, ולאורך השנים, צבר ידע וניסיון רב. במקרה שאתם זקוקים לייעוץ או ליווי של עורך דין צוואות, בכל עניין, פנו אל עו"ד מיכאל פיינברג כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר עבורכם.