כיצד היא משפיעה על חלוקת הרכוש?
הלכת השיתוף הינה עקרון משפטי אשר התפתח במסגרת פסיקת בתי המשפט הישראליים, ולמעשה היווה את הבסיס לדיני חלוקת הרכוש בין בני זוג בטרם חקיקת חוק יחסי ממון. על פי הלכה זו, רכוש אשר נצבר לאורך חיי הנישואין או הקשר הזוגי ייחשב לרכוש משותף, גם אם נרשם על שם אחד מבני הזוג בלבד. במסגרת הכתוב, נעמוד על עיקרי ההלכה, על השפעתה על ידועים בציבור, על הנכסים עליהם ההלכה חלה ועל ההבדל בינה לבין חוק יחסי ממון.
מהי הלכת השיתוף?
הלכת השיתוף היא יצירה פסיקתית הקובעת כי כאשר בני זוג מנהלים חיי שותפות כלכלית וזוגית לאורך זמן, קיימת חזקה כי הרכוש אשר נצבר לאורך חייהם המשותפים שייך לשניהם באופן שווה; זאת ללא תלות בשאלה על שם מי הנכס רשום.
כאן המקום לציין – ככל חזקה משפטית, הלכה זו גם היא, תחול רק כל עוד לא הוכח אחרת. למעשה, על הצד המתנגד להחלת החזקה להוכיח כי אין להחיל את החזקה בעניינו. על כן, חשוב להדגיש כי חזקת השיתוף איננה מוחלטת – ניתן להפריכה על ידי הוכחה כי אכן הייתה הפרדה רכושית מכוונת; זאת למשל באמצעות הסכם חיים משותפים אשר נחתם בין בני הזוג מבעוד מועד.
כיצד ההלכה משפיעה על ידועים בציבור?
כידוע, ידועים בציבור הינם בני זוג המקיימים מערכת יחסים זוגית מחייבת מבלי שנישאו זה לזה בטקס רשמי.
בניגוד לזוגות נשואים, עבור ידועים בציבור, הלכה זו אינה חלה אוטומטית. עם זאת, בתי המשפט הכירו בכך שגם בני זוג אשר אינם נשואים זכאים לחלוקת רכוש בהתאם להלכה; זאת כל עוד יוכיחו כי ניהלו חיי זוגיות משותפים ושיתופיים מבחינה כלכלית.
על כן, גם ידועים בציבור יכולים להימנע מסכסוכים רכושיים על ידי עריכת הסכם חיים משותפים; הסכם אשר מסדיר מראש את חלוקת הרכוש במקרה של פרידה.
עבור מי רלוונטית הלכת השיתוף?
חזקת השיתוף חלה בעיקר על זוגות שהתחתנו בטרם כניסתו של חוק יחסי ממון לתוקף, בשנת 1974, וכן על זוגות ידועים בציבור. מעבר לכך, ההלכה רלוונטית גם במקרים בהם ניתן להוכיח התנהלות כלכלית משותפת, אף עם לא נחתם כל הסכם רשמי בין בני הזוג.
על אילו נכסים תחול ההלכה?
ההלכה חלה בעיקר על נכסים אשר נצברו במהלך חיי הזוגיות או הנישואין, אך לא זאת בלבד. להלן מספר דוגמאות לנכסים אשר עשויים להיות מחולקים בהתאם להלכה:
- דירות ומקרקעין שנרכשו במהלך הקשר הזוגי.
- חשבונות בנק משותפים.
- נכסי קריירה ופנסיה שנצברו במהלך חיי הזוגיות.
- עסקים פרטיים שנוהלו במשותף על ידי בני הזוג.
על אף האמור, ההלכה לא תחול על ירושות ומתנות שהתקבלו על ידי אחד מבני הזוג; זאת כל עוד לא הוכח כי הייתה כוונה לשתף את הצד השני.
ההבדל בין הלכת השיתוף לחוק יחסי ממון
בעוד שההלכה המשפטית מבוססת על ההנחה כי כל רכוש שנצבר במהלך הקשר הזוגי משותף כברירת מחדל, חוק יחסי ממון קובע כי חלוקת הרכוש בין בני זוג תיעשה באופן שווה רק בעת גירושין או פטירה, אלא אם הוסכם אחרת במסגרת הסכם ממון. כאמור, החוק חל על זוגות שהתחתנו לאחר 1974, בעוד שההלכה חלה על זוגות שהתחתנו לפני שנה זו, או על ידועים בציבור.
על כן, הלכה זו ממשיכה להיות רלוונטיות עבור זוגות ישראלים רבים; במיוחד כאשר מדובר בזוגות אשר התחתנו בטרם חקיקת חוק יחסי ממון, או בני זוג ידועים בציבור. למעשה, הכרת הלכה זו חיונית לכל אלו הנמצאים בקשר זוגי ארוך טווח; זאת על מנת להגן על זכויותיהם במקרה של פרידה.
ככל ותזדקקו לייעוץ בנושא חלוקת רכוש, עו"ד מיכאל פיינברג יהווה הכתובת האידיאלית עבורכם. עו"ד פיינברג, בעל ניסיון משמעותי כעורך דין לענייני משפחה, יספק ליווי מקצועי ואישי בכל סוגיה משפטית הנוגעת בתחום דיני המשפחה והגישור. כמי שמספק ללקוחותיו ליווי מקצועי, אסטרטגיה משפטית מותאמת אישית וייצוג מיטבי בבית המשפט – עם עו"ד פיינברג תוכלו להיות בטוחים כי אתם נמצאים בידיים טובות.