הסכם ממון

להאזנה:

 

הסכם ממון מהווה חוזה שנחתם בין בני זוג המעוניינים להסדיר ביניהם את עתידם הכלכלי המשותף, במקביל לראיית חייהם המשפחתיים והזוגיים יחד לטווח ארוך. למרות שיש הסוברים כי הסכם שכזה סותר את מהותה של אהבה שאינה תלויה בדבר, חתימה עליו מבטאת יתרונות רבים השמורים לבני הזוג, שיוכלו לנהל את חייהם המשותפים מתוך ידיעה ברורה של העתיד ובביטחון מלא זה מול זו.

 

מהו הסכם ממון ומה קובע לגביו החוק?

חוק יחסי ממון (התשל"ג, 1973) מסדיר את ממונם של בני זוג בדרך שוויונית, החל מיום נישואיהם ועד לגירושין. במסגרתו מצוי גם מנגנון המכונה "הסדר לאיזון משאבים", הקובע את העקרונות שיחולו על כל אחד מהצדדים במקרה של פרידה עתידית. הסדר זה איננו חל על בני הזוג במקרה שיחתמו על הסכם ממון, כך שהדבר מאפשר להם להביע באופן מפורש ומבעוד מועד את האופן בו הם מעוניינים לחלק את רכושם, אם יחליטו ביניהם על פרידה.

חשוב לציין כי הסכמי ממון נערכים גם בקרב בני זוג אשר בכוונתם להינשא ועדיין לא עשו זאת והכל כהכנה לבניית התא המשפחתי שלהם.

הסכם ממון
הסכם ממון

 

נקודות שחשוב לדעת לגבי הסכמי ממון:

  • מהותו המרכזית של הסכם הממון היא לבסס קשר חזק ואיתן מתוך דיאלוג רגיש בין הצדדים לגבי בירור מטרותיהם, רצונותיהם וראיית מצבם הנוכחי והעתידי. להסכם זה ניתן להכניס כל עניין רלוונטי לזוגיות, כולל את אופן הטיפול העתידי במחלוקות.
  • על הסכמי הממון נאסר לכלול סנקציות כספיות לעניין קבלה או אי קבלת גט, משום שהדבר נוגד את ההלכה היהודית

 

סוגים של הסכמי ממון

את החוזה שנערך ונחתם בין בני הזוג ניתן לחלק לשלושה סוגים עיקריים:

 

הסכמי ממון טרם הנישואין

הסכמים אלו מסדירים את ענייני הרכוש והזכויות העתידיים בין בני הזוג שמתחילים את חייהם המשותפים יחד, אם וכאשר יחליטו בעתיד כלשהו להיפרד. הסכם שכזה יאושר על ידי נוטריון או רשם נישואין ואישור בית משפט לענייני משפחה.

הסכמי ממון טרם הנישואין
הסכמי ממון טרם הנישואין

 

הסכמי ממון לאחר הנישואין

אלו הם ההסכמים שנחתמים אחרי שהתרחשה הכרה בזוגיות באופן חוקי. גם הם צופים אל העתיד המשותף יחד, תוך יצירת פתרונות מוסכמים והדדיים למקרים של פרידה או גירושין.

 

הסכמי גירושין/ הסכמי פירוד

מדובר בהסכם שנוצר בסיום פרק הנישואין או הזוגיות, מתוך מציאות קיימת שבה בני הזוג פונים כל אחד לדרכו והמשך החיים המשותפים נגדע. מטבע הדברים ולהבדיל משני סוגי ההסכמים הקודמים, הסכם זה פחות נתון לפרשנות בשל אותה מציאות וודאית וידועה מראש.

 

הסכמי חיים משותפים

בני זוג שאינם נשואים אך מנהלים חיים משותפים יחד כידועים בציבור, יכולים לקבל הכרה ומעמד רשמי כידועים בציבור ולהסדיר בתוכו את הזכויות והחובות בתוך מערכת היחסים, לרבות חלוקת רכושם המשותף במקרה של פרידה. הסכם החיים המשותפים יסייע לבני הזוג גם במקרה שמערכת היחסים היא פרק ב', כך שכל אחד מגיע לתוכה עם רכוש וחובות מהנישואין הקודמים אותם צריך להפריד.

 

הסכם ממון מדורג

במטרה לייצר הסכם הוגן בין בני הזוג, ניתן להתאים אותו להעדפות אישיות שעולות בקנה אחד עם נסיבות מאוד מסוימות. ההסכם המדורג מחלק סעיפים שונים על פני כמה נקודות זמן, כך שחלוקת הרכוש תשתנה בין התקופות. כך למשל, בני הזוג יכולים להחליט שרק החל מ-X שנות נישואין יקבל בן הזוג אחוזי בעלות בדירה שירשה בת הזוג טרם הנישואין, לקבוע אחוז החזר משתנה להלוואת הורים, החלטות שנוגעות להגעתם של הילדים לגיל מסוים ועוד.

 

עורך דין ליצירת הסכם ממון

כל עריכה של הסכם ממון תדרוש בפנייה לעורך דין המתמחה בדיני משפחה, שצבר ניסיון מקצועי רלוונטי וידע משפטי נרחב מאוד. ניסוח ההסכם עצמו נובע מתהליך קבלת החלטות במגוון סיטואציות, לגביהן בני הזוג יידרשו לנהל דיונים ולהגיע להסכמות משותפות אם לא יחתמו על הסכם טוב ומקצועי. בהמשך יכלול עורך הדין בהסכם את כלל נכסי בני הזוג מתוך ראיית פני ההווה והעתיד (לרבות נכסים עתידיים שעשויים/ צפויים להצטבר) ובאופן ברור, מפורט ומדויק.

בסיום עריכת הסכם הממון, יש להגיש אותו לאישור בבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. מרגע שההסכם אושר וקיבל את תוקף משפטי מחייב, ניתן לשנות בו פרטים רק בהליך משפטי חדש.

עורך דין ליצירת הסכם ממון
עורך דין ליצירת הסכם ממון

 

בשורה התחתונה:

תכליתו של הסדר הממון תהיה להסדיר נושאים שונים ורבים בתוך מערכת היחסים הזוגית, המאפשרת התנהלות ברורה ובטוחה לאורך הזמן והימנעות ממאבקים משפטיים במקרה של פרידה. לעריכת ההסכם יש לפנות לעו"ד משפחה המתמחה בכתיבת הסכמי ממון ושצבר ניסיון עשיר בתחום זה, במקביל לגילוי אמפתיה ורגישות מלאים ללקוחותיו ומתן כבוד לאתגרים והאלמנטים אליהם יידרשו להתייחס במסגרת התהליך.

משרד עוה"ד מיכאל פיינברג שם דגש עיקרי על מתן שירות משפטי בלתי מתפשר, מסור וקשוב ללקוחותיו, תוך ליווי רגיש ומקצועי של כל שלבי ההסכם.

כל זוג בישראל אשר עתיד להינשא רשאי ליצור הסכם ממון וזאת מכוחו של חוק יחסי ממון (התשל"ג, 1973). חוק זה קובע כי ההסכם מחויב להיערך בכתב ולקבל את אישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.

בהחלט, אך יש לקבל אישור להסכם מעורך דין נוטריון בשלב זה ולהביא בחשבון כי לא ניתן לכלול התייחסות לילדים עתידיים שטרם באו לעולם. מרגע יצירת הסכם זה, יחולק הרכוש בעתיד על סמך מה שנוצר בהסכם זה ולא לפי הסדר איזון משאבים.  

על פי חוק יחסי ממון, דירה שנרשמה בבעלות אדם כלשהו טרם נישואין אינה עוברת אוטומטית לבני הזוג ולכן רק מה שנצבר מכאן והלאה נחשב לרכוש משותף. יחד עם זאת, בתי המשפט פוסקים לא פעם כי רכוש קודם של אחד מבני הזוג נחשב בהווה כרכוש משותף ולכן במקרה שרוצים לשמור על הפרדה רכושית, יש לנסח הסכם ממון ולציין כי לאחד הצדדים רכוש מקדים שנכנס עמו לתא המשפחתיי החדש.

כדי לאזן בין הצדדים, להגיע להסכמות ענייניות ולכלול מגוון רחב של נושאים הדורשים בהסדרה ושייתכן ובני הזוג לא חשבו להתייחס אליהם (כמו קרן השתלמות עתידית למשל, תשואה, מענק ועוד), יש ליצור את ההסכם אצל עורך דין דיני משפחה מנוסה, שינסח את הסעיפים באופן חד משמעי, מתוך מיומנות בולטת, ידע נרחב בפסיקה בנושא ויצירת הסכם הוגן, ישר ואנושי בין בני הזוג.

מאמרים נוספים:

הסכם ממון מדורג

ישנם כמה סוגים של הסכם ממון שבני זוג יכולים לערוך ביניהם. אחד הסוגים הוא הסכם ממון מדורג, שהוא למעשה אינו קבוע, אלא משתנה ככל שעובר

להמשך קריאה »

הסכם קדם נישואין

ישנם כמה סוגים של הסכמים בין בני זוג שניתן לחתום לפני הנישואין. הסכם שחותמים עליו לפני הנישואין נקרא הסכם קדם נישואין, וישנם כמה תנאים לביצועו

להמשך קריאה »