מה זה ניכור הורי?

מה זה ניכור הורי? האם יש סוגים שונים של ניכור הורי? מהן ההשלכות של תופעת הניכור ההורי מצד האם או מצד האב? כיצד בתי המשפט לענייני משפחה מתייחסים לתופעת הניכור ההורי? איך מוכיחים ניכור הורי מצד האם או מצד האב? איך עורך דין לענייני משפחה יכול לסייע לכם בנושא? עו"ד גירושין מיכאל פיינברג הכין עבורכם מדריך בנושא ניכור הורי.

כל תהליך פרידה וגירושין הוא תהליך מורכב המשפיע על כל בני המשפחה, ואחת מהתופעות המוכרות במסגרת הליכי הגירושין היא ניכור הורי, כלומר מצב שבו הילד מסרב לשמור על קשר ברמה כלשהי עם ההורה בעקבות מניפולציות והעברת מידע כוזב ע"י ההורה האחר.

 

ניכור הורי

 

מה זה ניכור הורי?

ההגדרה של ניכור הורי, באנגלית Parental Alienation, היא מצב שבו הילד (או הילדים) מנתק קשר עם הורה אחד (ההורה המנוכר), כתוצאה מהסתה, שטיפת מוח ופעולות אקטיביות וסיסטמתיות נוספות מצד ההורה השני, כלומר מצד ההורה המנכר.

בעקבות ניכור הורי בגיל מבוגר או צעיר, נוצר קרע עמוק במערכת היחסים שבין ההורה המנוכר לבין הילד, ובמקרים החמורים הילד מסרב בכל תוקף להיפגש או לשוחח עם ההורה.

ראוי לציין כי המונח ניכור הורי הוטבע לראשונה בשנת 1985 על ידי הפסיכיאטר ריצ'רד גרדנר, כתסמונת המופיעה אצל ילדים להורים פרודים או גרושים הנמצאים בהליכי משמורת/זמני שהות. להגדרה של התופעה כתסמונת פסיכיאטרית ישנם מתנגדים רבים, וכיום יש תיאוריות שונות בנושא זה, ומאחר שהמונח החל להופיע בפסקי דין רבים של בתי המשפט לענייני משפחה – הנהלת בתי המשפט בישראל גיבשה נוהל לטיפול בסוגיית הבטחת הקשר בין ההורים לבין ילדיהם.

כמו כן, בפברואר 2018 אישרה הכנסה בקריאה טרומית את הצעת החוק להבטחת קשר בין ילדים להוריהם, התשע"ח-2018, שזכתה לכינוי חוק ניכור הורי, והחוק מציע כלים לטיפול ולהתמודדות עם התופעה הנפוצה יחסית בקרב זוגות בהליכי פרישה גירושין.

 

למה יש ניכור הורי?

הסיבה המרכזית לניכור הורי היא רצון של ההורה המנכר ליצור הפרדה בין הילד לבין ההורה השני, בדרך כלל על מנת להשפיע על זמני השהות והאחריות ההורית, באמצעות השפעה על הילד. לעיתים התופעה נגרמת בגלל רצון לנקום בהורה האחר בשל משבר הפרידה, קנאה, תחושת קורבנות, שיקולים כלכליים, רצון של האם (או האב) להימנע מהורות משותפת, אלימות במשפחה, ניצול לרעה של הילד למטרות אישיות של ההורה המנכר ועוד.

יש שלל מניעים לניכור הורי, לכן מניעה וטיפול מוקדם חשובים מאוד בהתמודדות עם התופעה הנפוצה יחסית. בינואר 2019 מינו בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב שופט ייעודי לטיפול בתיקי ניכור הורי מצד האם או מצד האב, ולאחרונה גובש מודל חדש במחוז המרכז של בתי המשפט, ובימים אלו עובדים על מודל כלל ארצי לטיפול בסוגיה זו.

 

מה עושים כשמזהים ניכור הורי?

לאחר שהבנתם מה זה ניכור הורי, חשוב לדעת מה לעשות כאשר מזהים את התופעה, והדרך הנכונה והיעילה ביותר להתמודדות עם הבעיה הקשה היא בעזרת עורך דין ניכור הורי. זו סוגיה מורכבת מבחינה משפטית ופסיכולוגית וחשוב למנוע מההורה המנכר להמשיך בדרכי ההסתה המשפיעים לרעה על הילד, ורק כך ניתן לשקם את הקשר המשפחתי ולהתמקד בטובת הילד.

בעזרת עורך דין לענייני משפחה אפשר לפתוח תיק בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, ולאחר הגשת תביעת ניכור הורי, ההורים יזומנו לדיון ואם בית המשפט או בית הדין הרבני משתכנעים כי קיים חשש לניכור הורי, ממנים פקידת סעד לבדיקת הנושא בצורה מקצועית אף מומחה לעניין. יש להגיש כתב תביעה מפורט ומנומק הכולל הוכחות ותיעוד, וניתן להגיש מספר סעדים כנגד ההורה המנכר כמו הגשת תביעת נזיקין, הוצאת הילד ממשמורת של ההורה המנכר, זמני שהות במרכז קשר, ביטול או הפחתת מזונות, השתתפות בטיפול ייעודי ועוד.

ראוי לציין כי ההוכחה של ניכור הורי אינה פשוטה כלל וכלל, ושאלה זו נידונה בהרחבה בבית המשפט במסגרת הליך תלה"מ 13196-11-18. לכן, בית המשפט העליון קבע נוהל מיוחד לטיפול בהליכים דחופים שעניינם חשש לפגיעה בקשר בין הורים לילדיהם (נוהל 2-20). כדאי לדעת כי בית המשפט אינו עוסק באבחון הבעיה או בטיפול בניכור ההורי, ולמעשה הוא ממנה גורם מקצועי לבחינת המצב ולקבלת חוות דעת, וברוב המקרים השופט מקבל את חוות הדעת.

 

סוגי ניכור הורי

יש שלוש רמות של ניכור הורי:

רמה קלה – ניכור קל המתאפיין בכעס, נקמנות מסוימת והסתה לפרקים, וכאשר ההורה המנכר משיג את מבוקשו הוא מפסיק בהסתה.

רמה בינונית – ניכור בינוני המתאפיין בכעס וזעם מצד ההורה המנכר, נקמנות וגינוי כנגד ההורה האחר בדרכים שונות, חלקן יצירתיות. בדרך כלל בית המשפט ימליץ על טיפול פסיכולוגי לילד, ולעיתים גם להורים, על מנת להפסיק את הניכור ולתקן את הקשר בין הורה המנוכר לילדו.

רמה חמורה – ניכור חמור מתאפיין בילד המסרב לבקר, להיפגש ולרוב גם לשוחח עם ההורה המנוכר, ובמקרים הקשים הילד מאיים לברוח מבית ההורה המנוכר או לפגוע בעצמו אם הוא יהיה חייב לבקר את ההורה. במצבים אלו בית המשפט יכול לפסוק על הוצאת הילד ממשמורת ההורה המנכר.

 

ניכור הורי בגיל מבוגר – האם יש משמעות לגיל?

הוכחת הניכור ההורי אינה קלה, במיוחד כאשר יש להוכיח ניכור הורי בגיל ההתבגרות, מאחר שלא פעם הילד מסרב להיפגש עם ההורה האחר בגלל מאפייני גיל ההתבגרות, ולא בגלל ניכור מצד האם או האב. לדוגמה, ילד מתבגר וסרבן שמסרב לפגוש את אביו, למרות שהאם מנסה לשכנע אותו לשמור על קשר עם האב ולבקרו.

ניכור הורי מצד האם – דוגמאות לניכור מצד האם: הגבלת זמן הביקור אצל האב, האשמה חד צדדית בגירושין, הטלת האשמות שווא, לרבות תלונת שווא במשטרה.

ניכור הורי מצד האב – תקשורת שלילית כלפי האם, ערעור סמכותה של האם, לחץ סיסטמתי על הילד לבחור בצד האב.

 

ההשלכות של ניכור הורי

לתופעת ניכור ילדים, כלומר לניכורי ההורי, יש השלכות רבות ומגוונות העלולות להשפיע על חיי הילד בטווח הקצר והארוך, כולל בעיות נפשיות ורגשיות. ההשלכות העיקריות של התופעה הן:

  • תחושת אשמה.
  • שנאה עצמית.
  • עצב.
  • כעס.
  • בדידות.
  • התמכרויות.
  • פגיעה בביטחון העצמי.
  • טראומה.
  • דיכאון או חרדה.
  • ניתוק קשר עם ההורה המנוכר ובני משפחתו.
  • חוסר יציבות בחיים.

 

מה עושים כשיש ספק מה זה ניכור הורי?

במקרים רבים בית המשפט או בית הדין הרבני אינם יכולים להכריע האם יש ניכור הורי מצד האם או האב, לכן ממנים גורם מקצועי כמו פקידת סעד לבחינת הנושא. עובדת סוציאלית מבקרת בבית ההורה, ומשוחחת עם הילד כדי לקבוע את עמדתה המקצועית ועליה להכין חוות דעת לבית המשפט. ברוב המקרים בית המשפט יקבל את חוות הדעת ויכריע בהתאם.

למידע נוסף ולהגשת תביעת ניכור הורי הנכם מוזמנים לפנות למשרד עו"ד מיכאל פיינברג המתמחה בתחומים כמו ניכור הורי, הסדרת זמני שהות, ניהול הליכי גירושין, מזונות זמניים ועוד.