יציאה מהארץ עם ילדים להורים גרושים

מה לעשות כאשר הורה גרוש מעוניין לצאת מהארץ עם ילדיו הקטינים? מה קובע הנוהל של יציאת קטין מהארץ עם הורה אחד? האם ניתן להבטיח חזרה של הילדים לארץ? מה לעשות אם יש התנגדות ליציאה של הקטין מהארץ מההורה האחר? עורך דין לענייני משפחה מיכאל פיינברג הכין עבורכם מדריך בנושא יציאה מהארץ עם ילדים להורים גרושים. 

מדינת ישראל אימצה את אמנת האג באמצעות חוק אמנת האג (החזרת ילדים חטופים), התשנ"א-1991, והגוף האחראי על הנושא הוא המחלקה לעניינים בינלאומיים בפרקליטות המדינה. הנושא של יציאת קטינים מהארץ נחשב למורכב מבחינה משפטית, לכן בהיעדר הסכמה בין ההורים על יציאה מהארץ עם ילדים להורים גרושים מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין לענייני משפחה.

 

מה אומר החוק בנוגע ליציאה מהארץ של ילדים להורים גרושים?

בשנים האחרונות החלו שלטונות ההגירה בארץ ובעולם להחמיר את הבדיקות לגבי יציאה מהארץ של קטינים עד גיל 18, בין אם הילד יוצא מהארץ לבד ובין אם הוא יוצא עם אחד מהוריו, על מנת למנוע חטיפת ילדים. כדי להימנע מעיכובים ומעוגמת נפש בשדה התעופה מומלץ להוציא מראש אישור יציאה מהארץ לקטין להורים לא נשואים.

 

יציאה מהארץ עם ילדים להורים גרושים

 

באופן כללי, החוק בישראל קובע כי במקרה שההורים פרודים או גרושים והקטין יוצא מהארץ לבד או עם מלווה שאינו אחד מהוריו, לדוגמה סב, הוא חייב חתימה של שני הוריו על אישור יציאה מהארץ. בנוסף, החוק קובע כי אם ההורים פרודים או גרושים והקטין יוצא מהארץ בליווי של הורה אחד, נדרש אישור יציאה מהארץ מההורה השני.

בתוך כך, ברוב הסכמי הגירושין הנערכים על ידי עו"ד גירושין מנוסה מתייחסים לחובת ההורה לקבל הסכמה בכתב מההורה השני על מנת להוציא את הילדים לחו"ל, ובנוסף ההורה חייב למסור מידע מפורט בקשר למטרת וליעד הנסיעה. ההסכם מתייחס למשמעות של עיכוב בחזרת הילדים לארץ, וניתן לכלול בו תנאים כמו דרישה לערבות, מועדי יציאה לחופשה בחו"ל, מגבלה על מספר ימי החופשה בחו"ל וכו'.

כמו כן, מקובל לכלול בהסכם הגירושין הסכמה לגבי צו עיכוב יציאה מהארץ לקטין עד גיל 18, תוך הסתמכות על סעיף 15 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. במקרה זה, ההסכם כולל אופציה להסרת הצו באופן זמני או קבוע, בהסכמת שני ההורים, כדי לאפשר לאחד מהם לצאת מהארץ עם הילדים.

 

האם קיימת השפעה מבית המשפט?

כאשר הסכם הגירושין אינו מתייחס לנוהל יציאת קטין מהארץ עם הורה אחד וההורה השני אינו מסכים לנסיעה או שהוא הוציא צו עיכוב יציאה מהארץ נגד הילדים, ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה כדי להסיר את צו עיכוב היציאה שחל על הקטינים או לקבל אישור לצאת מהארץ עם הילדים מבית המשפט, לאחר הוכחה כי ההתנגדות של ההורה השני לא מוצדקת, ובדרך כלל יש להעמיד ערבות כספית להבטחת החזרת הילדים לארץ.

 

האם ניתן להבטיח חזרה של הילדים לארץ?

כדי להבטיח חזרה של הילדים מהארץ ניתן לדרוש מההורה השני להעמיד ערבות גבוהה, כתנאי להסכמה על יציאת קטין מהארץ עם הורה אחד. אם ההורה אינו משיב את הילדים לישראל, ניתן לחלט את הערבות שהוא השאיר ולממש ייפוי כוח לצורך מימון הטיפול המשפטי להשבת הילדים להורה שנמצא בארץ.

 

מה קורה במידה וקיימת התנגדות מההורה השני?

אם ההורה השני אינו מאשר יציאת קטין מהארץ עם ההורה האחר ניתן לפנות למגשר כדי להסדיר את הנושא ולקבוע ערבויות כספיות להבטחת חזרת הילדים, ואפשרות נוספת היא לפנות לבית המשפט לענייני משפחה.

 

כיצד ניתן לקבל אישור?

הדרך היעילה ביותר לצאת מהארץ עם ילדים היא להוציא אישור יציאה מהארץ לקטין להורים לא נשואים. יש למלא טופס אישור יציאה מהארץ לקטין להורים גרושים. זהו אישור נוטריוני שיש להציג בביקורת הגבולות, והמסמך חייב להיות בעברית ובאנגלית.

 

איך נמנעים ממחלוקות?

הדרך היעילה ביותר להימנע ממחלוקות הנוגעות ליציאה מהארץ עם הילדים היא לכלול נוהל יציאת קטין מהארץ במסגרת הסכם גירושין. אם נמצאים במסגרת הליך גירושין או שההסכם אינו כולל התייחסות לנושא, מומלץ לפנות בהקדם להורה השני ולבדוק האם הוא מוכן לאשר את היציאה של ילדיו לחו"ל, וחשוב לשמור על שקיפות מלאה ולחתום על טפסים נדרשים.

 

באיזה שלב יש להפעיל עורך דין?

יש להפעיל עורך דין לענייני משפחה אם קיים צו עיכוב יציאה מהארץ נגד הילדים או במקרה שההורה השני מסרב לאשר יציאת של הילדים לחו"ל.

למידע נוסף ולליווי משפטי צמוד בנושא יציאה מהארץ עם ילדים להורים גרושים – אנא צרו קשר עם משרד עו"ד מיכאל פיינברג לענייני משפחה וירושה!