חשבון משותף לזוג לא נשוי

אחת ההחלטות החשובות ביותר עבור בני זוג שמחליטים לעבור לגור ביחד או להקים חיים משותפים, בין אם ההחלטה כוללת חתונה ובין אם לא – היא האם לפתוח חשבון משותף, או האם כדאי להישאר עם שני חשבונות אישיים ונפרדים, עבור כל אחד מבני הזוג. 

כאשר מדובר על חשבון משותף לזוג לא נשוי, יש כמה עניינים שחשוב מאוד להתייחס אליהם מראש, לדבר עליהם ולהגיע להסכמות משותפות. אז מה זה בכלל חשבון משותף? האם זה יכול להתאים לזוגות ידועים בציבור? ואיך ניתן לעשות זאת? המשיכו לקרוא.

 

גבר ואישה מחזיקים נייר ובוא אישור מהבנק על חשבון משותף

 

מה זה חשבון משותף?

כשמו כן הוא, חשבון משותף הוא חשבון בנק שיש בו יותר מאדם אחד שנחשב לבעליו. המשמעות היא, שלכל אחד מהשותפים בחשבון, בין אם מדובר בשני שותפים או יותר, יש גישה לפרטי החשבון ולביצוע פעולות בו. מטבע הדברים, לחשבון שכזה יש יתרונות וחסרונות, וכל זוג יצטרך לשקול, בהתאם לנסיבותיו ולהעדפותיו, האם הוא מעוניין לנהל יחד את חשבון הבנק.

 

עבור מי מתאימה האופציה לחשבון משותף?

בדרך כלל, חשבונות משותפים מתאימים לבני זוג שמנהלים משק בית ביחד. מרבית החשבונות המשותפים שייכים לזוגות נשואים, אך כמובן שניתן לפתוח גם חשבון משותף לזוג לא נשוי, והרבה מאוד ידועים בציבור מחליטים לפתוח יחד חשבון, ולחלק את ההוצאות המשותפות בין שניהם.

לפני שמחליטים האם לפתוח חשבון משותף לזוג לא נשוי, חשוב מאוד לנהל שיחה רצינית על מטרת החשבון המשותף, על הציפיות הכלכליות של כל אחד מבני הזוג, מה רמת החיים שהם מעוניינים להגיע אליה באופן ריאלי, וכמה כסף הם מסוגלים לחסוך לטובת יעדים משותפים עתידיים, כמו רכישת דירה, גידול ילדים משותפים, ועוד.

 

של מי הזכויות בחשבון משותף?

ישנה חזקה שלפיה חלוקת חשבון משותף מבחינת הזכויות, היא שווה בין כל השותפים. כלומר, במקרה של חשבון המשותף לשני בני הזוג, הזכויות בחשבון מתחלקות חצי חצי. פעמים רבות, החשבון המשותף נוצר על ידי צירוף בן זוג לחשבון בנק קיים, וההנחה היא, שאם בן הזוג שהיה הבעלים המקורי של החשבון לא היה מעוניין להעניק לבן זוגו זכויות שוות, הוא לא היה מצרף אותו כשותף בחשבון, אלא נותן לו לכל היותר ייפוי כוח.

עם זאת, ברור שכאשר מדובר על חשבון משותף לידועים בציבור או לזוג נשוי, לא תמיד שני בני הזוג תורמים חלק שווה, ולפעמים לא יהיה הוגן לבצע חלוקה שווה של הזכויות. כאן עולה החשיבות הרבה של חתימה על הסכם ממון בסיוע של עו"ד הסכמים שכאלה יכולים למנוע התדיינויות מורכבות ומתישות בבית המשפט, במקרה של פרידת בני הזוג ומחלוקת בנוגע לחלוקת הזכויות.

 

היתרונות בחשבון משותף

לחשבון משותף יש יתרונות רבים שכדאי לשקול בטרם מחליטים אם לפתוח כזה. נביא כאן כמה דוגמאות:

חיסכון בעמלות

פעולות שהיו מתבצעות בעבר על ידי שני בני הזוג בחשבונות הנפרדים, כעת יבוצעו פעם אחת בלבד, בעקבות איחוד החשבונות, ויחסכו בתשלום עמלות לבנק.

יכולת הבעה משמעותית מול הבנקים

איחוד של ההון הפרטי של כל אחד מבני הזוג מביא ליצירת הון משותף רב, שמעניק לבני הזוג כוח מיקוח מול הבנקים, והצגה של כוח כלכלי חזק יותר.

בקרה מקיפה על החשבון

זוג שמנהל חשבון משותף יכול לעקוב בקלות אחרי ההכנסות וההוצאות המשותפות, מה שמסייע מאוד בתכנון תקציב לטווח הארוך, ומסייע לראות את התמונה הכוללת, כדי לבצע החלטות משותפות.

 

חלוקת חשבון משותף

בין אם מדובר על חשבון משותף לזוג נשוי, ובין אם מדובר על חשבון משותף לידועים בציבור – במקרה של פרידת בני הזוג, יהיה צורך לחלק את החשבון. אך לא תמיד חלוקת חשבון משותף היא פשוטה כל כך. בני זוג שמאחדים חשבונות, לא תמיד מביאים איתם את אותו הון, ובדרך כלל יש בן זוג אחד שמביא איתו הרבה יותר אמצעים לתוך החשבון המשותף.

כדי למנוע חיכוכים מיותרים, חשוב מאוד לנסח הסכם ממון שיגדיר באופן ברור את חלוקת הזכויות של בני הזוג בחשבון. כמובן שהסכם שכזה לא יכול לכסות את כל המצבים האפשריים, אך עו"ד טוב ומומחה יוכל לנסח הסכם כמה שיותר מותאם לצרכים של בני הזוג.

עו"ד מיכאל פיינברג הוא עו"ד בעל ניסיון רב בניסוח הסכמי ממון ובענייני משפחה, הינכם מוזמנים ליצור קשר.