מהי אלימות מילולית? מה ההגדרה של אלימות מילוליות בזוגיות? מהן ההשלכות שלה? כיצד היא קשורה לתופעה של אלימות מילולית במשפחה? מה לעשות במקרה של אלימות מילולית מצד הבעל או האישה? כיצד עורך דין מיומן לענייני משפחה יכול לסייע במקרה זה?
מהי אלימות מילולית?
התופעה הנפוצה יחסית של אלימות מילולית עשויה להתרחש במגוון מצבים בחיי האדם, וההגדרה שלה היא אמירה שלילית לקורבן או על הקורבן, כאשר במקרים מסוימים הקורבן מנוע מתגובה לצד התוקף. התופעה מכונה גם בריונות מילולית והיא באה לידי ביטוי בקללות, השפלות, איומים לפגיעה פיזית, אמירות מעליבות, כינויים משפילים ועוד.
לאחר שהבנו מהי אלימות מילולית, חשוב לציין כי התופעה הרווחת יחסית עשויה להתרחש במגוון מצבים, לדוגמה בין תלמידים בבתי הספר, במערכות יחסים וזוגיות, בפרידות של בני זוג, במקומות עבודה, בצבא ועוד.
בתוך כך, בחברה הישראלית מקובל שלא להתייחס בחומרה לתופעות כמו אלימות מילולית בזוגיות או אלימות מילולית במשפחה באותה חומרה שבה מקובל להתייחס לאלימות פיזית. הסיבה לכך היא שקשה להוכיח אלימות מילולית מאחר שאין סימני חבלה על הגוף.
כמו כן, גם בקרב שופטי בית המשפט העליון הדעות חלוקות בנוגע לחומרת העבירות של אלימות מילולית, ויש שופטים כמו כבוד השופט עוזי פוגלמן הטוענים כי העבירה אינה מסוכנת לכן אין הצדקה למעצר של נאשם עד תום ההליכים למעט מקרים חריגים וקיצוניים, בעוד שופטים אחרים ובהם כבוד השופט נעם סולברג שטוענים כי העבירה חמורה, לעיתים אף יותר מאשר פגיעה פיזית, מאחר שהאלימות המילולית עשויה לזעזע את עולמו של האדם, לפגוע בשמו הטוב, לכאוב ולפגוע בפרטיות.
לכן, בכל מקרה של אלימות מילולית במשפחה או בכל מקום אחר – מומלץ להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה. משרד עו"ד מיכאל פיינברג מתמחה בנושאים כמו אלימות מילולית, כולל אלימות כלכלית במשפחה, התעללות נפשית ופסיכולוגית, בריונות, גירושין ועוד.
אילו נזקים נגרמים כתוצאה מאלימות מילולית?
כאמור, אלימות מילולית בזוגיות יכולה להתבטא במגוון דרכים, ומלבד השימוש בקללות וכינויי גנאי לצורך השפלה וביזוי של הקורבן למעשה, האלימות המילולית יכולה להתבטא גם באיומים, לרבות איום על פגיעה פיזית, התעללות נפשית, התעללות פסיכולוגית ויש גם אלימות שקטה הבאה לידי ביטוי בהתעלמות מצד התוקף, כדרך להענשה של הקורבן מאחר שהצד התוקף מתעלם ממנו למשך שעות או ימים.
הנזקים העיקריים הנגרמים כתוצאה מאלימות מילולית במשפחה או בזוגיות הינם:
- השפלה של הקורבן.
- פגיעה בערך העצמי של הקורבן.
- תסמיני התעללות נפשית.
- טראומה.
- חוסר שליטה ואי ודאות בחיי הקורבן.
- פגיעה חמורה בפרטיות.
- ריחוק חברתי.
- עלבונות בפרהסיה.
- השלכות נפשיות.
מה אומר החוק על אלימות מילולית במשפחה?
כדי להתגונן מפני אלימות מילולית מצד הבעל או האישה, בזוגיות, במשפחה, או אלימות מילולית במקום העבודה ובכל מקום אחר, ניתן להגיש תביעה נגד התוקף בהסתמך על חוקים וצווים כגון: איסור התעמרות בעבודה, צו הגנה למניעת אלימות במשפחה, צו הגנה למניעת הטרדה מאיימת וכיוצא בזה.
במקרים מסוימים בני הזוג אינם פונים לערכאה משפטית והם מעדיפים לנסות לפתור את הבעיה והפגיעה בעקבות האלימות המילולית בזוגיות באמצעות טיפול או ייעוץ זוגי. עם זאת, לעיתים האלימות המילולית נלווה גם באלימות פיזית ובמקרים קיצוניים נשקפת סכנת חיים לקורבן, לכן יש לפנות לרשויות החוק ללא דיחוי. בדרך כלל פונים לעורך דין לענייני משפחה מאחר שניתן לטפל בתוקף באמצעות הגשת בקשה לקבלת צו הגנה למניעת אלימות במשפחה. הצו מאפשר לבית המשפט או לבית דין רבני להגן על הקורבן מפני אדם המתנהג באלימות, ובית המשפט יוציא את צו ההגנה רק אם הוא סבור כי ישנה עדות מספקת להתעללות נפשית מתמשכת או שהתוקף התנהג בדרך שאינה מאפשרת לקורבן לנהל את חייו באופן סביר ותקין.
צו הגנה למניעת אלימות במשפחה יכול לכלול תנאים, איסורים והוראות כגון:
- איסור הטרדה של בן המשפחה, לרבות בת זוג, בכל דרך ובכל מקום.
- איסור המוטל על התוקף להיכנס לדירת המגורים של הקורבן.
- הטלת מגבלת מרחק מדירת המגורים בה מתגורר הקורבן, גם אם הדירה נמצאת בבעלות התוקף או שהוא משכיר אותה לקורבן.
- איסור לבצע פעולות בנכס כדי שלא לאפשר לקורבן להשתמש בדירה השייכת לו, גם אם לתוקף יש בעלות חלקית על הדירה.
- התחייבות מצד התוקף לעבור טיפול.
מתי פונים לגורם מקצועי ואיך בוחרים את הנכון?
ישראלים רבים בכל הגילים ומכל המגזרים שואלים לגבי אלימות במשפחה מה עושים. לכן, כדאי לדעת כי המומחים ממליצים לכל אדם, אישה או גבר, הסובלים מאלימות מילולית במשפחה, בלימודים או במקום העבודה, לפנות לגורם מקצועי כמו עו"ד לענייני משפחה, עו"ס (מחלקת רווחה), מטפלת זוגית, פסיכולוג או רופא משפחה, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי והכוונה.
במצבים שבהם אלימות מילולית בתוך המשפחה או בזוגיות מלווה בהתעללות נפשית או שהיא עשויה לסכן את חיי הקורבן – יש לפנות ללא דיחוי לגורם מקצועי, וכדאי לפנות לעורך דין המתמחה בענייני משפחה כדי לשקול ולבחור את הדרך המשפטית הנכונה למניעת המעשה ולהגנה מיטבית על הקורבן.