גניבת זרע

מהי גניבת זרע? איך ניתן להוכיח גניבת זרע? מה לעשות אם מגלים כי הזרע נגנב ושימש להבאת ילד לעולם? האם הגבר שזרעו נגנב חייב בתשלום דמי מזונות לפי הפסיקה העדכנית? מהן הזכויות של הגבר שזרעו נגנב? כיצד עורך דין לענייני משפחה יכול לסייע במקרה זה?

 

מהי גניבת זרע?

בחוק הישראלי אין הגדרה מדויקת לגניבת זרע ובבתי המשפט מתייחסים לתופעה זו ככניסה להריון בעקבות קיום יחסי מין מלאים בין גבר לאישה, כאשר הגבר הניח כי יחסי המין מוגנים מפני היריון, בעוד שהאישה תכננה להרות מקיום יחסי המין עם הגבר, לכן היא השיגה את הזרע של הגבר בדרך של מרמה והפרת חוזה.

 

תינוק

 

ראוי לציין כי התופעה של גניבת זרע מופיעה במקרא מספר פעמים, למשל בסיפורן של בנות לוט, בסיפור של יהודה ותמר ובסיפורו של עובד המופיע במגילת רות. במשך השנים בתי המשפט לא פסקו פיצויים לגברים שזרעם נגנב, אך בפסיקה העדכנית של בתי המשפט לענייני משפחה ניתן לראות מגמת שינוי מאחר שבשנים האחרונות החלו לפסוק פיצויים לגברים שהוכיחו כי נשים הרו מזרעם ברמייה, אך במקביל בתי המשפט שפועלים לפי עיקרון טובת הילד פוסקים על הגבר תשלום מזונות, וכיום החוק מאפשר לבית המשפט לחייב את הגבר לבצע בדיקת אבהות.

 

סוגיה משפטית מורכבת

גבר המגלה כי אישה הרתה ממנו לאחר קיום יחסי מין עשוי להיקלע למצב של חוסר אונים מאחר שכופים עליו להיות אבא לתינוק למרות שהוא לא תכנן להביא ילד לעולם, ולבטח שהוא לא מעוניין לדאוג לכל צרכיו. התופעה של גניבת זרע שכיחה יחסית אך אין בחוק הפלילי התייחסות למקרה של גניבת הזרע מהגבר, ומצב מורכב זה מעלה שאלות מהותיות כגון:

  • מי רשאי להחליט על המשך ההיריון והאם יש לגבר סמכות או אפשרות לדרוש מהאישה להפסיק את ההיריון?
  • האם ניתן לחייב את הגבר לבצע בדיקת רקמות?
  • האם הסכם החתום בין ההורים הביולוגיים יכול לפתור את האב ממחויבות כלפי הילד?
  • מהן זכויות הגבר במקרה של גניבת זרע?

 

איך ניתן להוכיח גניבת זרע?

עו"ד משפחה מציין כי קשה מאוד להוכיח גניבת זרע מאחר שלרוב אין עדים ו/או ראיות לכך שהאישה התחייבה בפני הגבר על כך שהיא משתמשת באמצעי מניעה והגנה מפני היריון. לכן מסיבה זו, במקרים רבים, תביעות נזיקין ותביעות בגין הפרה של חוזה נדחות על ידי בתי המשפט בטענה של כשל ראייתי, ובנוסף חשוב לזכור כי העיקרון שמנחה את בית המשפט הוא עיקרון טובת הילד, כלומר הגבר אחראי כלפי הילד בתשלום מזונות ועליו להכיר בילדו, גם אם הגבר אינו נמצא בקשר או במערכת יחסים עם האם.

חשוב לזכור כי מערכת היחסים בין גבר לאישה נעשית לרוב בחדרי חדרים, בדיסקרטיות ובצנעה, לכן גברים שזרעם נגנב ושימש להפריה נאלצים להתמודד עם הוכחת הנטל הראייתי בפני בית המשפט על כך שהאישה הציגה מצג שווא על היותה מוגנת מפני היריון. במצבים מסוימים הגבר מצליח להשיג ראיות משכנעות כמו הקלטה של האישה או באמצעות חוקר מדובב.

לכן, הגבר יכול לטעון על מעשה רמאות ונטילת זרעו ללא ידיעתו, אך הוכחת גניבת זרע מחייבת ראיות, והוא צפוי להתקשות להוכיח את מעשה הרמייה שנעשה שלא בידיעתו. בבית המשפט מתייחסים לטענת הגבר על כך שהאישה הצהירה בפניו כי היא משתמש באמצעי הגנה ומניעת היריון, אף גם אם הגבר יזכה במשפט, החוק קובע כי רק האם יכולה להחליט האם להמשיך בהיריון או לסיימו באמצעות הפלה, ואין אפשרות להכריח אותה לסיים את ההיריון, לכן הגבר עלול להיקלע לאבהות בניגוד לרצונו, ויש לכך השלכות משפטיות מבחינת אחריות וחובות כלפי הילד.

 

איך ממשיכים מכאן?

אם הגבר מקבל תביעת אבהות ו/או דרישה לתשלום דמי מזונות לאחר שאישה הרתה מזרעו שלא בידיעתו, יש באפשרותו לפעול מבחינה משפטית בשני מישורים עיקריים:

  1. הגשת תביעת נזיקין.
  2. הגשת תביעה בגין הפרת חוזה בלתי כתוב.

מאחר שאין בחוק הפלילי הכרה לגניבת זרע ואין מגבלה או עבירה אזרחית הקשורה לנושא, הגבר יכול לטעון על גרימת נזק שנעשה לו בגין גניבת זרעו, וניתן לטעון כי האישה הציגה מצג שווא בהתאם לפקודת הנזיקין, ובמישור האזרחי הוא יכול לטעון כי האישה פעלה בחוסר תום לב וניסתה להונות אותו לקיים איתה יחסי מין, מתוך ידיעה ורצון להרות.

 

האם יהיו דמי מזונות במקרה כזה?

גם אם הגבר הציג טענות וראיות משכנעות בדבר גניבת זרעו, הדבר אינו פוטר אותו מחובתו כאב כלפי ילדו והוא חייב לשלם דמי מזונות כחוק. חשוב לדעת כי גם במקרה של הסכם חיים משותפים או הסכם אחר הקובע כי האישה פוטרת את הגבר מכל מחויבות כספית כלפי ילדו הקטין, הגבר יהיה חייב במזונות. בנוסף לזאת, הילד רשאי לתבוע את אביו הביולוגי, כלומר להגיש תביעת אבהות, וכך הגבר יהיה חייב בתשלום מזונות, ללא תלות בהסכם כזה או אחר שהוריו הביולוגיים ערכו ביניהם.

 

עילת תביעה בגין גניבת זרע – דוגמה

בתיק 23789-02-11 העוסק בגניבת זרע במודע והטעיה, השופט טען כי האישה הציגה מצג שווא ורימתה את הגבר מאחר שהיא טענה בפניו כי היא עקרה, לכן היא אינה משתמשת באמצעי מניעה. מאחר שהגבר קיים יחסי מין על יסוד הצהרה כוזבת של האישה הוא רשאי לתבוע אותה ולקבל פיצוי כספי. בית המשפט קבע כי נעשתה גניבת זרע והוטל על האישה לפתות הגבר בסכום של 75 אלף ₪, ובמקביל הגבר חויב במזונות לילדו.

למידע נוסף, לייעוץ ולליווי משפטי ולהגשת תביעת אבהות או תביעה להוכחת גניבת זרע – הנכם מוזמנים לפנות למשרד עו"ד מיכאל פיינברג המתמחה בתחום זה.