מהי אלימות שקטה? מה המאפיינים של אלימות מילולית וכיצד התופעה באה לידי ביטוי במשפחה? מה ההשפעות המזיקות של האלימות השקטה? מתי כדאי לקורבנות של אלימות רגשית שקטה לפנות לגורם מקצועי ולקבל ייעוץ משפטי? עו"ד משפחה מיכאל פיינברג הכין כתבה בנושא ומציע ליווי משפטי צמוד ודיסקרטי הכולל בחירה נכונה של האמצעים המשפטיים לטיפול בסיטואציה המורכבת בזוגיות או במשפחה.
מהי אלימות שקטה במשפחה?
באופן כללי, אלימות שקטה היא סוג של התעללות רגשית שבה אחד מבני המשפחה נמנע באופן מכוון מתקשורת עם בן או בת הזוג ו/או הילדים, באמצעות שתיקות רועמות וממושכות, התעלמות מכוונת, אטימות רגשית והדרה של בן או בת הזוג מהשתתפות בחיי הזוגיות והמשפחה.
חשוב לציין כי תופעת האלימות השקטה נפוצה מאוד ומהווה חלק בלתי נפרד מתופעה שכיחה נוספת המכונה אלימות מילולית במשפחה או בזוגיות. למרות שבפועל אין אלימות פיזית כנגד הקורבן, התוקף משתמש באמצעים מכוונים להדרת בן/בת זוגו, לפגיעה מהותית בדימוי העצמי ובפרטיות של הקורבן, להשפלה, להפחדה, לאיום ולגזילת העצמאות של בן או בת הזוג.
לאחר שענינו על השאלה מהי אלימות שקטה במשפחה, חשוב לציין כי התופעה נפוצה במשפחות רבות בישראל, כולל משפחות חד מיניות. בן הזוג האלים בוחר בטקטיקת ענישה בדרך של שתיקה, אי עשייה והתעלמות מהקורבן, והוא מעניש את בן/בת הזוג בגין כל התנהגות שמכעיסה אותו או שאינה נראית לו. בן הזוג האלים חוזר על דפוס הפעולה בכל פעם שברצונו להעניש את הקורבן, והוא עשוי לשמור על שתיקה רועמת במשך שעות ארוכות, ימים, שבועות, חודשים, ובמקרים החריגים גם במשך שנים רבות, וכך הקורבן נותר במצב מתמיד של דריכות ואי וודאות במערכת היחסים, והוא עלול לפתח תסמיני דיכאון וחרדה ולסבול מחוסר אונים קשה, מהשפלה ומתלות במצבי הרוח של התוקף האלים.
איך מזהים מקרים אלה?
חשוב לדעת כי זיהוי מקרים של אלימות מילולית או שקטה במשפחה ובזוגיות צפוי להיות מאתגר מאוד. בשונה מאלימות פיזית שבה נותרים סימני פגיעה על גופו של הקורבן, באלימות השקטה לא נותרים סימנים פיזיים ואין אפשרות להקליט את התוקף מאחר שהוא שומר על שקט ומתעלם מבן זוגו או מילדיו.
הקורבן של אלימות שקטה עלול להרגיש אשמה, בושה ומבוכה בגלל ההתעללות הרגשית מצד התוקף. רבים מתקשים לחלוק עם אחרים את חוויית האלימות השקטה לכן קשה לזהות מקרים אלו, ולרוב הקורבן יעשה את הצעד הראשון ויפנה לגורם מקצועי כדי לקבל ייעוץ או טיפול מתאים. במקרים מסוימים אחד מבני המשפחה הקרובה שם לב לסימני האלימות השקטה והוא יכול לפנות לגורם מקצועי או לעודד את הקורבן לפנות לאיש מקצוע כדי לבחור בדרך הנכונה ביותר לטיפול בבעיה.
הסימנים המוכרים שמעידים על האלימות השקטה במשפחה הינם:
- הדרה של בן או בת הזוג מחיי הזוגיות והמשפחה.
- נקיטת אלימות כלכלית כנגד הקורבן.
- התעלמות מוחלטת מהקורבן במשך שעות, ימים או חודשים.
- תחושות כמו בושה או אשמה אצל הקורבן.
- בידוד וריחוק חברתי.
מה החוק אומר ועל מי הוא אמור להגן?
החוק העיקרי להתמודדות עם אלימות שקטה הוא החוק למניעת אלימות במשפחה. החוק מאפשר לקורבנות להוציא צו הגנה כנגד הצד התוקף, בהתאם לסעיף 2 לחוק. הוצאת הצו אוסרת על התוקף להיכנס לדירת המגורים או לשהות במרחק מסוים ממקום מגוריו של הקורבן, והצו אוסר על התוקף להטריד או לעשות ניסיונות ליצירת קשר עם הקורבן.
איך משפיעה אלימות שקטה על הזוגיות?
האלימות השקטה היא תופעה נפוצה יחסית ויש לה השלכות רבות על הזוגיות, בעיקר תחושות קשות אצל הקורבן כמו אשמה, בושה, תלות, אי ודאות ועוד. התופעה עשויה לגרום לשינוי התנהגותי אצל הקורבן, כמו ריחוק מבני המשפחה ומחברים, בידוד, פחד לחזור הביתה, התנהגות שקטה כדי שלא לעורר את חמתו של התוקף, מצב רוח ירוד ועוד.
כמו כן, האלימות השקטה עלולה לפגוע משמעותית בקורבן ולגרום לו להפרעות אכילה, מחלות קשות, הפרעות נפשיות כמו דיכאון ו/או חרדה, התמכרויות ועוד. מומלץ לפנות לגורם מקצועי בכל מקרה של אלימות בתוך המשפחה ואין להקל ראש בתופעה.
אם נתקלתם במקרה של אלימות מילולית או שקטה במשפחה ואם אתם סובלים מאלימות שקטה מצד בן/בת הזוג – צרו קשר עוד היום לייעוץ מקצועי במשרד עו"ד משפחה מיכאל פיינברג.