מהו הסכם מתנה? מהן ההוראות שנקבעו במסגרת חוק המתנה? מה נחשב למתנה וכיצד החוק מגדיר מתנה? מה ההבדל בין הסכם מתנה במקרקעין לבין מתנה במיטלטלין? האם יש אפשרות לבטל חוזה מתנה? משרד עורכי דין צוואות וירושות מיכאל פיינברג ושות' הכין עבורכם מדריך בנושא.
מהו הסכם מתנה?
מתנה היא דבר המועבר מאדם אחד לאחר ללא כל תמורה, ובמדינת ישראל הסדירו את הסוגיות המשפטיות למתן ולקבלת מתנות במסגרת חוק המתנה. הסכם מתנה הוא חוזה משפטי בין הנותן המתנה לבין המקבל אותה, וניתן במסגרת הסכם המתנה, להעניק לאדם מתנות שונות כמו זכויות מלאות או חלקיות בנכס מקרקעין, בדרך כלל דירה, רכוש (מיטלטלין) וממון. כמו כן, החוק קובע כי ניתן להעניק מתנה שהיא מחילת חיוב או ויתור על זכות מסוימת.
הקריטריון המרכזי להסכם הייעודי הוא הענקת המתנה ללא תמורה, לכן אם מקבל המתנה, זוכה לתמורה מסוימת, גם אם התמורה סמלית, ההסכם אינו בתוקף. יש להסכם המתנה יתרונות חשובים ומגוונים, במיוחד כאשר עורכים הסכם מתנה במקרקעין, מאחר שניתן לנצל ולממש הטבות מס רבות.
כדאי לדעת כי רוב ההסכמים נערכים בין קרובי משפחה, לדוגמה הורה וילד, בני זוג וכדומה. החוק קובע שאת המתנה יש להעניק כאשר הנותן בעדו בחייו, וכמובן ללא כל תמורה.
חוק המתנה
החוק העיקרי להסדרת דיני המתנה בישראל הוא חוק המתנה, תשכ"ח-1968, והוא החליף את חוק המג'לה מתקופת האימפריה העות'מאנית. החוק מגדיר מתנה כהקניית נכס שלא בתמורה, כולל מחילת חיוב או ויתור על זכות.
החוק רואה בהענקת המתנה ללא תמורה כעסקה דו צדדית, לכן יש לערוך חוזה מתנה בין הצדדים לעסקה ללא תמורה. הענקת המתנה חייבת להתבצע על פי דיני הקניין בישראל, ובהתאם להוראות החוק הנותן אינו יכול לחזור בו ממתן המתנה לאחר שהוא העניק אותה.
כדי שהענקת המתנה תהיה חלוטה יש לעמוד ב-3 התנאים הבאים:
- המקבל מסכים לקבל את המתנה.
- עריכת הסכם מתנה בין הצדדים (נותן ומקבל).
- הקניית דבר המתנה למקבלה.
לאחר סיום הקניית המתנה החוק קובע כי הבעלות תעבור אל המקבל וכך למעשה מסתיימת עסקת המתנה. בנוסף לזאת, סעיף 4 לחוק קובע אפשרות למתן מתנה על תנאי או בחיוב:
- מתנה על תנאי מותנית בתנאי מסוים מצד הנותן.
- מתנה בחיוב מחייבת את המקבל לעשות דבר מסוים או להימנע ממעשה כזה או אחר.
מה יכול להיחשב למתנה?
כאמור, חוק המתנה קובע כי המתנה יכולה להיות כל נכס כגון:
- מקרקעין (דירה, מגרש, חנות, בניין ועוד). לדוגמה הסכם מתנה דירה.
- מיטלטלין (תכולת בית, רכוש נייד, תכשיטים, חפצי אומנות וכו'). לדוגמה הסכם מתנה כסף כלול בהוראות שנקבעו למתן מיטלטלין (מתנה לאלתר).
- זכויות (לדוגמה זכויות בנכס מקרקעין).
סוגי מתנות נפוצים במדינת ישראל
הנוהל המקובל בישראל מחלק את המתנות ל-3 סוגים נפוצים, בדרך הבאה:
מתנה לאלתר
סעיף 2 לחוק המתנה מגדיר את המונח מתנה לאלתר אם היא הועברה מהנותן למקבל תוך הסכמה שאכן מדובר במתנה, והיא הסתיימה לאלתר או מיד. במילים אחרות, הענקת המתנה הסתיימה בהעברת הבעלות על הנכס מהנותן אל המקבל, ושני הצדדים מסכימים כי מדובר במתנה. כלומר, יש לערוך הסכם מתנה דו צדדי הדורש הצעה מהצד הנותן והסכמה לקבל מהצד המקבל, ואם המתנה אינה ניתנת באופן מיידי מדובר בהתחייבות עתידית לתת מתנה, ובמקרה זה עורכים חוזה מתנה לפי הוראות סעיף 5 לחוק.
מתנה לאחר פטירה
הענקת המתנה לאחר פטירתו של הנותן, כלומר הקניית המתנה מתאפשרת רק לאחר שהנותן נפטר, במסגרת עריכת צוואה על פי הדין הקיים.
התחייבות למתן מתנה
התחייבות להענקת המתנה בעתיד, כלומר המתנה תינתן למקבלה רק בעתיד, וכל עוד התהליך לא הסתיים, הדבר נחשב כהתחייבות למתן מתנה בלבד. סעיף 5 לחוק המתנה קובע כי במקרה של התחייבות למתן מתנה יש לערוך הסכם מתנה בכתב. ההסכם מפרט את ההתחייבות למתן המתנה בעתיד, והנותן יכול לחזור בו מההתחייבות בהתקיים תנאים שונים כמו הרעה במצבו הכלכלי של הנותן, המקבל לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות, המקבל התנהג בצורה מחפירה כלפי מעניק המתנה ועוד. דוגמה להתנהגות מחפירה מופיעה בתיק ע"א 7156/06 שבו בית המשפט קבע כי התנהגות האישה הייתה מחפירה מאחר שהיא ניצלה את מעניק המתנה.
בגלל מורכבות הנושא נדרש ידע משפטי מעמיק ונרחב בנושא זה, וחשוב לערוך את ההסכם בעזרת עורך דין הסכמים מקצועי.
מתנה במקרקעין ומתנה במיטלטלין – מה ההבדל?
ההבדל העיקרי בין הסכם מתנה במקרקעין לבין הסכם מתנה במיטלטלין הוא יום מתן המתנה, ובנוסף יש להתייחס נכון להיבטי המיסוי ורישום הזכויות הסופי על שמו של מקבל המתנה. סעיף 6 לחוק מפרט את הדרכים להקניית המתנה וקובע כי הבעלות עליה עוברת למקבל בעת מסירת המתנה לידו או בעת מסירת הסכם מתנה לידו, כאשר ההסכם מזכה אותו לקבל את המתנה.
כך לדוגמה, נניח והנותן מעניק רהיט או תכשיט יקר ערך למקבל, במקרה זה הענקת אותו הפריט (רהיט או תכשיט) במתנה, מסתיימת ביום העברת החזקה של אותו הפריט למקבל, בהשוואה להעברת זכויות במקרקעין במתנה, מאחר שבמצב זה הנותן מוסר הסכם מתנה להעברת הזכויות במקרקעין ללא תמורה או במסירת תצהיר מתנה מהנותן למקבל, ויש לאמת את ההסכם או התצהיר על ידי עורך דין הסכמים. לכן, הסכם מתנה במקרקעין מורכב יותר מבחינה משפטית בהשוואה לעריכת הסכם מתנה בכסף ומיטלטלין.
האם ניתן לבטל הסכם מתנה?
החוק מאפשר בתנאים מסוימים לבצע ביטול הסכם מתנה. סעיף 5 לחוק קובע כי ביטול הסכם מתנה אפשרי בהתקיים אחד מהתנאים הבאים:
- מצבו של המקבל לא השתנה בהסתמך על ההתחייבות, אלא אם הוא ויתר על זכות זו.
- מקבל המתנה התנהג בהתנהגות מחפירה כלפי הנותן או כלפי בן משפחתו.
- הרעה כלכלית משמעותית במצבו הפיננסי של נותן המתנה.
למידע נוסף ולעריכת הסכם מתנה הנכם מוזמנים להתייעץ עם עורך דין לענייניי משפחה, צוואות וירושות. משרד עו"ד מיכאל פיינברג מתמחה בין היתר בעריכת הסכם חיים משותפים, הסכם ממון, הסכם מתנה דירה, ייפוי כוח מתמשך ועוד.