מבנה המשפחה משתנה בשנים האחרונות וכיום יש לא מעט גברים ונשים שמחליטים יחד להביא לעולם ילד אחד או יותר, ללא זוגיות וללא קיום משק בית משותף. המונח הורות משותפת ללא זוגיות מתאר מערכת יחסים בין גבר ואישה, כאשר הצדדים יכולים להיות גם חד מיניים, ולשני הצדדים יכולים להיות בני/בנות זוג לפני, במהלך או אחרי התהליך, והם מחליטים להביא ילד לעולם ללא קיום זוגיות וניהול משק בית משותף. במקרה זה, תהליך ההתעברות נעשה באמצעות הזרעה מלאכותית בבית חולים או במרפאת פוריות, או באמצעות הפריה חוץ גופית או קיום יחסי מין מלאים.
כאשר גבר ואישה מחליטים יחד להביא לעולם ילד, כלומר להיכנס לתהליך של הורות משותפת ללא זוגיות, חשוב לערוך הסכם הורות ללא זוגיות בעזרת עורך דין הסכמים או עו"ד משפחה.
מהי הורות משותפת ללא זוגיות?
באופן כללי, הורות משותפת ללא זוגיות מהווה מבנה משפחתי שבו גבר ואישה או שני אנשים מאותו מין מעוניינים להביא יחד לעולם ילד או ילדים, וזאת ללא ניהול מערכת יחסים (זוגיות) וללא ניהול משק בית משותף. בפועל, כל אחד ממשיך לגור בביתו ולנהל את חייו ואת רכושו כרצונו, ולמעשה החיבור בין הפרטנרים להורות המשותפת נעשה למטרת ההורות בלבד, וכל אחד מהם הופך להיות הורה, ללא זוגיות.
המסע להורות המשותפת ולהבאת הילד או הילדים לעולם מתחיל בהסכם משפטי. יש לערוך הסכם הורות משותפת ללא זוגיות בעזרת עו"ד משפחה מנוסה, ומטרת ההסכם היא לעגן את התהליך מתחילתו, לקבוע זמני שהות עם הילד או הילדים אצל כל אחד מהוריו, להסדיר את מימון ההוצאות לגידול הילד, לרבות תשלום מזונות, לקבוע חלוקת אחריות בין ההורים ולהגיע להסכמות משותפות הנוגעות לתכנון ההריון, שם התינוק, חינוך ועוד.
למי מיועדת האפשרות להורות ללא זוגיות?
ראוי לציין כי הסכם הורות ללא זוגיות הוא פתרון משפטי המיועד למגוון רחב של אנשים, החל מגבר ואישה שאינם מכירים קודם לכן, או שיש להם קשרי חברות בלבד והם מחליטים יחד להביא ילד לעולם ולבנות תא משפחתי, ללא זוגיות, ובנוסף הסכם הורות ללא זוגיות מתאים לזוגות חד מיניים ולאנשים הנמצאים בפרק ב' ללא נישואין.
המשמעות של הסכם מסוג זה
המשמעות של הסכם הורות ללא זוגיות היא אפשרות להפוך להורה לילד אחד או למספר ילדים, ללא זוגיות וללא ניהול משק בית משותף. בימינו יש דרכים חדשות להיות הורה לילד או לילדים, והמבנה של התא המשפחתי המסורתי השתנה, לכן יש להסדיר את הנושא של הורות משותפת עוד לפני ההריון והלידה.
כדאי לדעת כי הסכם הורות משותפת ללא זוגיות בליווי של עורך דין הסכמים מנוסה או עו"ד לענייני משפחה, הוא חוזה לכל דבר ועניין בין שני הצדדים, וחשוב לפרט בו את תנאי ההורות המוסכמים על ידי שני הצדדים לחוזה, מאחר שככל שההסכם מפורט יותר כך ניתן להימנע ממחלוקות בעתיד.
מה העיקר בהסכם?
עיקרי הסכם הורות משותפות ללא זוגיות הינם:
- בחירת התהליך להפוך להורים משותפים – הזרעה מלאכותית, הפריה חוץ גופית, פונדקאות או יחסי מין, גם אם ההורים המיועדים אינם בני זוג.
- הצהרת ההורים המיועדים – כל אחד מההורים העתידיים מצהיר כי הצד השני יכול לנהל מערכת יחסים עם אדם אחר.
- שם התינוק – ניתן לקבוע בהסכם כי התינוק יקבל את שמות המשפחה של שני הוריו, אחרת הוא יקבל את שם המשפחה של אימו.
- חלוקת אחריות – ההסכם מפרט את חלוקת האחריות בין הורי הילד.
- זמני שהות – ההסכם חייב לכלול פירוט של זמני השהות של הילד אצל כל אחד מהוריו.
- מזונות וכתובת מגורים – חשוב לכלול בכל הסכם הורות משותפת ללא זוגיות מי משלם מזונות וכמה, ולקבוע מראש את מקום מגוריו של הילד, אך ישנם פעמים בהם עניין תשלום דמי המזונות, יקבע רק לאחר לידתו של העובר.
- מימון הוצאות – חשוב לפרט בהסכם כיצד תהיה חלוקת הוצאות המימון הנוגעות לחיי הילד.
- חינוך – כדאי לכלול בהסכם סעיף העוסק בענייני חינוך הילד או הילדים המשותפים, כולל דרך וגישת החינוך, מסגרות חינוכיות, חוגים וכד'.
- פתרון מחלוקות – יש לקבוע בהסכם מה לעשות ולמי לפנות אם יהיו חילוקי דעות או סכסוכים בין ההורים.
חשיבותו של עורך דין במקרה של הסכם הורות משותפת ללא זוגיות
ברשת האינטרנט יש שלל דוגמאות להסכמי הורות משותפת ללא זוגיות, אך אין להסתפק בחוזה בסיסי וסטנדרטי ומומלץ להיוועץ עם עורך דין מנוסה ובעל ניסיון רב בתחום זה. ההסכם חייב להיות מותאם אישית בגלל רגישות ומורכבות הנושא, וכדי שבית המשפט יכבד את ההסכם בין ההורים המיועדים.
לכן, יש לבחור נכון עורך דין מקצועי שילווה את ההורים המיועדים ויסייע להם לערוך הסכם מפורט המתייחס לכל הסוגיות המשפטיות והאישיות, כולל היבטי משמורת, זמני שהות ומזונות. ההסכם חייב להגן ולשמור על האינטרסים של כל אחד מההורים, וכמובן לשמור על זכויות הילד, ויש להגדיר נכון את חלוקת האחריות בין ההורים, לקבוע מזונות בהתאם לכושר ההשתכרות והמצב הכלכלי של ההורים, ולקבוע מנגנון לפתרון מחלוקות וסכסוכים.
למידע נוסף ולעריכת הסכם הורות משותפת ללא זוגות על ידי עורך דין מנוסה לענייני משפחה – צרו קשר עוד היום עם משרד עורכי דין מיכאל פיינברג ושות'.